Kolumna Marka Crnkoviča: Kaj točno naj bi bilo poveličevanje fašizma, nacizma in kolaboracije?

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
19.02.2023 05:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ko sem prebral, da Gibanje Svoboda pripravlja nov zakon proti poveličevanju fašizma, nacizma in kolaboracije, sem začel razmišljati, kje in kdaj sem nazadnje videl ali slišal nekoga, ki je to počel. Konkretnih primerov se sicer nisem mogel spomniti, kar pa še ni dokaz, da tega ni.

Kljub temu pa sem prepričan, da se zakonodajalec podaja na spolzek teren.

KZ-1-NPB4, §297., 1.-2.

Pravno gledano je trenutno stanje takšno, da poveličevanje fašizma in nacizma ni eksplicitno prepovedano. Ali vsaj ne s publicistično, populistično dikcijo, ki bi lahko zajela tako rekoč karkoli. Poveličevanje? Kaj pa je to, poveličevanje? Elaborirajte, če znate. Ker če ne boste vi, bom pa jaz.

Dejanja, ki bi lahko veljala za poveličevanje fašizma in nacizma, sankcionirata 1. in 2. alineja 297. člena Kazenskega zakonika. Gre za "javno spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini".

Kaznivo pa je tudi "javno širiti ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali dajati kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti ali zanikati, zmanjševati pomen, odobravati, opravičevati, smešiti ali zagovarjati genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije".

Ne nazadnje je tu še 63. člen Ustave RS, ki pravi: "Protiustavno je vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni."

Pa posledice?

Če odmislite vsesplošno in ponarodelo navado, da javno ali interno radi zmerjamo s fašistom kogarkoli, ki ponavadi zgolj verbalno izraža tako ali drugače ekstremistična ali vsaj nenavadna, za večino nesprejemljiva, neizgovorljiva stališča, se boste mogoče spomnili incidenta izpred manj kot treh let. Takrat je eden od rumenih jopičev (ki so prišli provocirat demonstrante proti Janševi vladi) na Prešernovem trgu 25. junija 2020 iztegnil desnico v nacistični pozdrav.

Pa posledice? Ozaveščen človek - ne slučajno predsednik upravnega odbora fundacije Bazoviški junaki in ostale žrtve fašizma - je neonacija ne bodi ga len prijavil zaradi kršitve omenjenega člena KZ. Toda policija mu je odgovorila, da v tem primeru "ni bil ugotovljen sum kaznivega dejanja", ker da to ni bilo storjeno "na način, ki bi lahko ogrozil ali motil javni mir, bodisi z zmerjanjem ali žalitvijo".

Slovenska posebnost

Pobude za zakon, ki bi eksplicitno prepovedoval zighajlanje in podobne provokacije, se glavna vladna stranka zdaj loteva s pomočjo neke druge veteranske organizacije: Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Njen predsednik, ki pomaga pri pripravi sicer še nedorečenega in nepredebatiranega osnutka, kot zgled navaja tozadevne italijanske in avstrijske zakone. Tam da so za kršitelje predvidene "rigorozne denarne in zaporne kazni (…), tudi do 20 let" - kar glede na italijansko in avstrijsko zgodovino ni nerazumljivo.

Novost takega zakona - in slovenska posebnost! - pa bi bila, da bi k fašizmu in nacizmu kot objektom prepovedanega poveličevanja zakonodajalec rad dodal tudi kolaboracijo. Če pogledam čez palec, je poveličevanja kolaboracije v Sloveniji več kot pa poveličevanja fašizma in nacizma samega - velja pa to tudi za nekaj bolj normalnega, da ne rečem običajnega.

Še preveč samoumevno

Sam tega ne podpiram, mi je pa jasno, da to še dodatno komplicira zadeve. Bo za poveličevanje kolaboracije veljalo tudi polaganje vencev na grobove pobitih domobrancev? Pisanje in publiciranje knjig kot recimo Slovenski razkol od Možine? Bo zakon omogočal aretirati Dežmana samo zato, ker je zgodovinarski fanatik? Saj ne rečem, da bi se to res dogajalo. Tega ni pričakovati. Lahko pa pričakujemo, da se bodo ljudje med seboj obtoževali, se ovajali, tožarili. Se delili še bolj kot se že zdaj.

Mislim, da poveličevanje fašizma in nacizma v Sloveniji ni skrb vzbujajoč družbeni problem. Pa bi lahko postal? Je treba zato sprejeti nov zakon? Poslanskim legalistom, ki itak nimajo drugega dela, kot da pišejo zakone, se zdi še preveč samoumevno, da ja. Ker le kdo razen fašistov, nacistov in kolaborantov samih bi imel kaj proti sprejetju takega zakona? Ampak stvari na žalost niso tako preproste.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta