Kolumna Aljoše Stojiča: Vinčić ni kriv

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
19.03.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
VAR vse ve.
Reuters

Kapo dol pred Ilko Štuhec ob enajsti zmagi v karieri na sklepnem smuku sezone, ampak neki drug Mariborčan se je ta teden ovenčal z večjo pozornostjo evropske javnosti. Slavko Vinčić, najboljši slovenski sodnik, je v torek celo presegel medijski interes, ki ga je požel maja 2020, ko se je nevede znašel na divji zabavi, na kateri so zaradi droge, orožja in prostitucije aretirali najmanj 16 ljudi. "Bil sem na službeni poti v BiH, kjer sem se po poslovnem sestanku za svoje podjetje odzval tudi povabilu svojih poslovnih partnerjev. Zdaj se je to izkazalo za največjo napako v mojem življenju in jo obžalujem. Na ranču sem se znašel po naključju, ljudi, ki so bili tam, niti nisem poznal. Z družbo smo sedeli pri svoji mizi, nekaj smo pojedli in popili, potem pa je prišla policija in zgodilo se je, kar se je zgodilo. S skupino, ki je bila kasneje pridržana, nisem imel in nimam nobene povezave," se je uspešno ubranil Vinčić. Se je pač bolje ustavljati na zabavah brez vročih pištol in kokainskih črtic.

Za dobro zabavo je dovolj piščalka, a tudi pri sojenju v ligi prvakov se lahko zalomi. Vrli Mariborčan je na torkovi tekmi med Cityjem in Leipzigom (za nekaj ur) speljal slavo petkratnemu strelcu Haalandu. Da se je Vinčić pri 0:0 odločil za enajstmetrovko (po opozorilu sistema VAR), ga uvršča med "najslabše sodnike v zgodovini", so se zabavali škodoželjni tabloidi. A Vinčiću v bran bom stopil kar sam. Enajstmetrovko je odpiskal le zato, ker jo je moral oziroma ga je v to prisilil VAR.

Benjamin Henrichs in Willi Orban sta se čudila in Slavku Vinčiću nekaj potihoma tudi povedala.
Reuzers

Na igrišču je sodnik pravilno presodil, da Benjamin Henrichs v kazenskem prostoru z roko ni igral namerno. Na možnost prekrška je Vinčića opozoril VAR; to so tisti izolirani analitiki v neprepustno zaprti sobi, ki nestrpno strmijo v ekran, iščoč prekrške, tudi take, ki jih nihče med igralci in gledalci z očesom ne opazi. Njihova pikolovska natančnost se mora izkazati za vredno dobre plače. VAR je Vinčića napotil k ukrepanju šele po celi večnosti (slabi minuti igre), vmes je bilo najmanj 25 podaj in 50 dotikov z žogo. In po tako dolgem "vmesnem času" je čisto normalno, da človek pozabi, kako je akcija sploh potekala. In gre sodnik gledat na ekran, ki poveča "sporno roko" do njegove podzavesti. Naslednjič bo VAR alarmiral Vinčiću kar sredi sanj in ga poslal nazaj na zelenico odpiskat še eno enajstmetrovko. Verjemite mi, VAR bo uničil nogomet, če ne bodo ukrepali in ga prilagodili nogometni realnosti oziroma normalnosti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?