zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

Kolumna Aljoše Stojiča: Počivaj v miru, Magna. Počivaj v miru, ekoterorist

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
12.03.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zemlje ni, Magne ni, beton pa je ostal. 
Andrej Petelinšek

Počivaj v miru, Magna.

Zdaj ko je še vrabcem na strehi opustelega letališča jasno, da je hoško-slivniški mega razvojni projekt, ki naj bi z napredno lakirnico odpravil problem delovnih mest v Mariboru in širše, dokončno propadel, se nič ne veselim, čeprav sem bil med redkimi nejeverneži od samega začetka. Kaj si mislijo kmetje, ki so jim zvijali roke za odkup najboljše zemlje za mizernih deset evrov po kvadratnem metru, ni več pomembno. Boljše vrabec v roki kot golob na strehi, je takrat dejal moj sosed, velik kmet, in kupnino vložil v hlev.

Če bi bilo na tem svetu kanček poštenosti, bi morali od Magne in Počivalška zahtevati, da 100 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč na vodovarstvenem območju vrnejo v prvotno stanje. Kar je itak nemogoče: rodovitna zemlja je bila žrtvovana za neoprijemljivo svetlo prihodnost. Ker pa ni profita, zapirajo. Srečni ostali se lahko slikamo ob praznih halah ali pa zaslužimo tako, da turiste popeljemo na kakšen izobraževalni Magnatours.

Delavci so odšli - vsak po svoje.
Andrej Petelinšek

Niti Uroš Macerl, ki je zaprl trboveljski Lafarge Cement, ne slavi, opozarja pa na dejstva, ki so jih evforični megalo(magna)mani gladko spregledali: "Države z neprimerno več kmetijske zemlje se pozidav branijo, pri nas pa tovarnam, kot je Magna, brez premisleka dovolimo, da zidajo na najboljših kmetijskih zemljiščih in vodovarstvenih območjih ter jih tako pripeljejo do trajnega uničenja. Takratni minister Počivalšek je šel v svoji oblastni aroganci celo korak dlje in vse, ki so projektu kakorkoli nasprotovali, označil za 'ekoteroriste', ob tem pa organiziral koordinirane napade na kmete, okoljske organizacije in druge civilnodružbene pobude. V Sloveniji vlada provizija, ne vizija, kar se je žal pokazalo na primeru Magne."

V Sloveniji radi gradimo sredi njiv.
Vlado Krašovec

Leta 2016 je bil sprejet zakon, ki je zaobšel obstoječo zakonodajo. "Posebni pogoji so za Magno veljali brez celovite presoje vplivov na okolje in/ali priprave državnega prostorskega načrta, s čimer se je porušil celoten sistem urejanja prostora, načrtovanja in varstva okolja."

Zdravko Počivalšek je kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo vedeževal: "Nekateri mediji pišete o obratu lakirnice in 'le' o 400 delovnih mestih ... Gre za to, da bo po drugi fazi 1500 delovnih mest, v tretji pa okoli 3000 in v končni fazi, če bo dovolj naročil, in za zdaj vse kaže, da jih bo, bo na tej lokaciji na voljo več kot 3000 delovnih mest."

Počivaj v miru, ekoterorist.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?