Ko se v telesu znajdejo stvari, ki vanj ne sodijo

The Conversation
24.12.2023 01:00

Ameriški zdravniki so nedavno med kolonoskopijo v črevesju nekega 63-letnega pacienta našli živo muho. V ušesu ženske s Tajvana so odkrili pajka. Ampak ni res, da med spanjem v enem letu nehote pogoltnemo osem pajkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katere predmete otroci najpogosteje nehote vdihnejo, je odvisno tudi od tega, kje živijo. V zahodnih oziroma razvitih državah največ otrok umre zaradi zadušitve s hrenovko.
Profimedia

Zdravnikom, ki so pri 63-letnem pacientu v Misuriju opravili kolonoskopijo, ni jasno, kako je lahko muha preživela nevarno popotovanje skozi prebavila, se uspešno prebila mimo vseh prebavnih encimov in želodčne kisline - in ostala živa ... Adam Taylor (Univerza v Lancastru), avtor tega prispevka, je kot profesor anatomije slišal že ogromno zgodb o nenavadnih predmetih oziroma tujkih, ki so jih zdravniki našli v človeških telesih. Med njimi je tudi zgodba o ženski na Tajvanu, v katere ušesu so našli pajka in cel njegov skelet. Pajki le redko zaidejo v človeško telo in ljudje z arahnofobijo (strah pred pajki) bodo zelo veseli, ko bodo slišali, da ni res, da med spanjem v enem letu nehote pogoltnemo osem pajkov. Toda v Veliki Britaniji je imel neki nesrečni poštar vseeno neprijetno izkušnjo z njimi. Nehote je pogoltnil enega od teh členonožcev in ta ga je ugriznil. Poštarju je požiralnik tako močno otekel, da naenkrat ni mogel več dihati.

Katere predmete otroci najpogosteje nehote vdihnejo, je odvisno tudi od tega, kje živijo. V zahodnih oziroma razvitih državah največ otrok umre zaradi zadušitve s hrenovko.
Profimedia

Ženska, ki je nudila dom pajku, ni imela prav veliko besede pri tem. Tudi sicer ljudje velikokrat nehote vdihnejo ali pogoltnejo stvari, ki jih ne bi smeli. Večinoma se to zgodi majhnim otrokom. Na žalost se ti tujki radi zagozdijo v dihalnih poteh, zaradi česar otrok ne more dihati. To je tudi eden od najpogostejših vzrokov smrti otrok, mlajših od treh let. Otroci radi dajejo stvari v usta, nos in ušesa. Če jih dajo v usta in nos, jih velikokrat vdihnejo. Tujki se potem zagozdijo v dihalnih poteh in izzovejo davljenje. Otroci si radi dajo v usta ali nos dele igrač, kroglice in majhne magnete. Med najbolj nenavadnimi so vsekakor pijavke in igle.

Katere predmete otroci najpogosteje vdihnejo, je odvisno tudi od tega, kje živijo. V zahodnih državah so to arašidi, največ otrok pa umre zaradi zadušitve s hrenovko. V jugovzhodni Aziji in na Kitajskem ljudje najpogosteje vdihnejo delce kosti in različna semena. Največ primerov obravnavajo ob začetku lunarnega novega leta. Za prebivalce bližnjevzhodnih, afriških in sredozemskih držav so največkrat usodni razni oreščki in semena.

Več študij je pokazalo, da moški pogosteje vdihnejo različne predmete kot ženske. Tveganje se povečuje tudi s staranjem, predvsem zaradi zmanjševanja mišične napetosti. Včasih se zgodi, da predmeti, potem ko se znajdejo v ustih, "uberejo napačno pot". Večinoma so to koščki hrane, včasih pa tudi zobne proteze. V nekaterih primerih mine več desetletij, preden ljudje opazijo, da so v otroštvu pogoltnili nek predmet. Poštar iz Prestona v Veliki Britaniji je kot otrok vdihnil prometni stožec iz kompleta igrač Playmobil. To so ugotovili šele, ko je bil star 47 let in so mu zaradi trdovratnega kašlja slikali pljuča. Pri nekem drugem moškem so šele po 40. letu starosti odkrili, da je v otroštvu vdihnil grahovo zrno. To je bilo v njegovih dihalih zagozdeno tako dolgo, da je celo vzklilo.

Pajki le redko zaidejo v človeško telo. 
Andrej Petelinsek

Stvari, ki se ne bi smele znajti v telesu, tam pristanejo tudi zato, ker jih pogoltnemo. In tudi v tem primeru so največkrat otroci tisti, ki pristanejo na urgenci, ker so pogoltnili kak majhen predmet, denimo kovanec ali igračko. Večina teh predmetov se brez težav prebije skozi prebavni trakt. Pri približno 20 odstotkih pacientov jih morajo odstraniti z endoskopom (skozi usta ali danko), pri enem odstotku pacientov pa tega ne morejo storiti drugače kot z operacijo. Magneti so, če jih človek zaužije več, bolj nevarni kot drugi predmeti, saj drug drugega privlačijo skozi črevesno steno. Zaradi tega ostanejo ujeti na določenem mestu ter lahko povzročijo poškodbe želodca, hude bolečine in v najslabšem primeru tudi smrt. Če človek zaužije kovinske predmete, ki obtičijo nekje v telesu, vendar mu ne povzročajo nobenih težav, so lahko zanj vseeno nevarni, zlasti če vsebujejo železne kovine, zaradi katerih so magnetični. Pri slikanju z MR se lahko ti predmeti zagozdijo ali segrejejo ter povzročijo hude poškodbe.

Usta so ena vstopna točka, toda razni predmeti lahko v telo zaidejo tudi na drugem koncu telesa, na primer skozi vagino ali danko (rektum). V vagini pogosto obtičijo predmeti, ki se tam znajdejo tako iz medicinskih kot iz drugih razlogov. Med prvimi so menstrualne skodelice in kontracepcijska sredstva, na katere je pacientka pozabila ali se ni zavedala, da so poškodovani. Kljub temu so nevarni, saj lahko povzročijo okužbe ter nastanek fistul (nenormalnih povezav med dvema votlima organoma ali med votlim organom in površino kože) in kamnitih usedlin oziroma kamnov.

Tudi v danki in zadnjiku (anus) se lahko znajdejo predmeti, ki tja ne sodijo. Od 66 do 85 odstotkov pacientov, ki zaradi teh težav obiščejo urgenco, so moški. Predmeti, ki si jih ljudje vstavijo v danko in zadnjik, lahko tam obtičijo in potem ovirajo naravno premikanje črevesne vsebine. Sčasoma se lahko črevo zaradi tega močno razširi, posledica česar je velikokrat predrtje (perforacija) črevesa. Razlogov za to, da si ljudje v anus vstavljajo različne predmete, je veliko-– od popestritve spolnega življenja do lajšanja težav zaradi zaprtja. Razlogi za tako početje so torej različni, vendar še zdaleč ne tako kot predmeti, ki so jih zdravniki že našli v odprtinah na tem koncu telesa. Med njimi so jabolka, jajčevci, nalivniki, korenčki, plastična embalaža za pesticide, dezodoranti (ki se lahko med operativnim odstranjevanjem vnamejo), kozarci za pitje, plastenke za gazirane pijače, bejzbol žoga in - ne boste verjeli - kar cel kokosov oreh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta