Kako si lahko povrnete izgubljeni glas? Domača zdravila ne delujejo

Izguba glasu, hripav glas ali druge težave z glasom so lahko veliki izzivi, zlasti za ljudi, ki glas potrebujejo za svoje delo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izguba glasu je pogosto posledica laringitisa, vnetja grla, ki ga povzročijo virusi ali prekomerno govorjenje. Foto: Profimedia
Profimedia

Stoletja so ljudje v različnih kulturah verjeli, da so domača zdravila priročna rešitev za različne bolezni. Izguba glasu pri tem ni izjema.

Na spletu najdemo veliko rešitev, vključno z ingverjem, limono, grgranjem slane vode in čajem z medom. A dokazov, da bi domača zdravila povrnila izgubljeni glas, ni. Težava pa je tudi pomanjkanje informacij o tem, kaj dejansko deluje pri izgubi glasu.

Zakaj izgubimo glas?

Raziskave kažejo, da bo imelo do 30 odstotkov ljudi težave, povezane z glasom. Razlogov za to je veliko. Težave s kakovostjo glasu lahko povzročijo virusne okužbe, prekomerna uporaba ali zloraba glasu, poškodbe glasilk ali vozlički in benigni polipi na glasilkah.

Nekateri ljudje, na primer učitelji, pevci, igralci, duhovniki in pravniki, so v večji nevarnosti, da se pri njih pojavijo težave z glasom, saj veliko govorijo, pogosto so zelo glasni.

Zelo pogosto pa je izguba glasu posledica laringitisa, vnetja grla, povzroči pa ga najpogosteje virus ali prekomerno govorjenje. Pozdravimo ga običajno v nekaj tednih.

Večina domačih zdravil ne deluje

Domača zdravila, kot sta grgranje slane vode in čaj z medom, so večinoma neškodljiva, čeprav ni dokazov, da delujejo pri zdravljenju laringitisa. Če vas boli grlo, lahko s temi metodami morda začasno ublažite bolečine, zagotovo pa ne boste na ta način odpravili hripavosti ali "zasoplosti" glasu.

Domača zdravila ne morejo izboljšati kvalitete glasu, ker so glasilke zaščitene s povrhnjico, zato se pri požiranju čaja ali medu povrhnjica spusti in prekrije glasilke. Epiglotis, s sluznico prekrit elastični hrustanec, ki zakriva vhod v grlo, preprečuje vstop hrane in pijače v naša pljuča. Nič ne sme imeti neposrednega stika z vašimi glasilkami, saj lahko pride v pljuča in povzroči aspiracijo in pljučnico.

Dokazov o tem, da ingver, limona ali čaj z medom povrnejo izgubljeni glas, ni. Ampak škodijo pa ta domača zdravila tudi ne. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Če imate refluksno motnjo, morate biti pozorni, da ne uživate prevelikih količin čaja in limone. Limona je kisla, nekateri čaji pa tudi, kar lahko privede do refluksa kisline, ki prihaja po požiralniku in draži grlo ter gube na glasilkah.

Če uporabljate domača zdravila, se lahko celo zgodi, da z zamudo poiščete strokovno zdravniško pomoč, na primer pri logopedu ali specialistu za ušesa, nos in grlo (ORL). Zakasnelo zdravljenje pa bi lahko imelo neželene posledice, če težave z glasom niso le posledica prehlada ali gripe.

Kako si lahko pri izgubi glasu pomagamo?

Raziskave kažejo, da je uporaba vlažilnika zraka zelo učinkovita rešitev, saj ostanejo gube na glasilkah hidrirane, kar pomaga pri njihovih vibracijah, s tem pa zmanjšamo hripavost. Ker drobne kapljice vode v navlaženem zraku vdihnemo in jih ne pogoltnemo, lahko obidejo povrhnjico in imajo neposreden stik z glasilkami.

Pitje vode lahko koristi tudi našim glasilkam. Čeprav voda nima neposrednega stika z našimi glasilkami, pa hidrira celice v našem telesu.

Tudi glas bi morali spočiti, čeprav je veliko odvisno od tega, kaj povzroča težave z glasom. Pri akutnem laringitisu, ki ga povzroči okužba, vam bo zdravnik morda predlagal počitek in da v določenem obdobju ne govorite.

Uporaba vlažilnika zraka je zelo učinkovita rešitev, saj ostanejo gube na glasilkah hidrirane, kar pomaga pri njihovih vibracijah. Foto: Shuterstock
Shuterstock

Toda nekateri otorinolaringologi v določenih primerih ne priporočajo popolnega počitka. Za nekatere težave z glasom vam bodo morda priporočili glasovne vaje. Morda vam bodo predlagali vajo s slamico, pri kateri damo slamico v kozarec vode in skoznjo govorimo na različne načine, odvisno od želenih izidov zdravljenja.

Če imate hripav glas, vendar ne morete biti dalj časa popolnoma tiho, je bolje, da govorite tišje, a ne šepetajte, saj lahko pri tem bolj obremenite glasilke kot pri običajnem govoru.

Če izgubite glas, ne pozabite na naslednje: pijte veliko vode, če je le mogoče, uporabite vlažilnik zraka, počivajte in ne skrbite, če grgrate slano vodo ali pijete limonin čaj z medom.

~

Sandra Rojas je logopedinja in predavateljica na oddelku za govorno patologijo, ortopedijo in avdiologijo na uiverzi La Trobe

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta