Iz kraljestva trenirke nazaj v pisarno

Denis Živčec
28.02.2021 05:30
Tudi v moškem poslovnem svetu, enako kot v ženskem, veljajo pravila oblačenja, ki jih je treba upoštevati in vsake toliko osvežiti. Zlasti v razpuščenih časih kavča in oblačil z elastiko v pasu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Počasi, a vendarle se življenje, vsaj trenutno, vrača v nekaj, kar spominja na staro normalnost. V zadnjem hipu, glede na to, da smo se na trenirke in kavče navadili že tako zelo, da so postali samoumevni. Ne glede na to, ali ste se po več mesecih ustavljenega javnega življenja in preventivnega dela od doma spet vrnili na delovno mesto ali vas ta vrnitev še čaka ali pa ste že ves ta čas sedeli v pisarni, majhna osvežitev modnih pravil za moško poslovno oblačenje ne bo odveč. Tako se lahko iz svojega pandemskega zaklonišča med sodelavce vrnete v bolj prefinjeni, dodelani različici, kar bodo zagotovo v pisarni opazili. Ne gre za nič radikalno novega, saj se že desetletja zdi, da so pravila moškega poslovnega oblačenja zapisana v kamen, a vsake toliko, sploh po mesecih trenirkarstva, jih je vredno osvežiti. Lotimo se zadeve korak za korakom.

Če se boste držali klasike in standardnih barv poslovnega sveta, torej sivih, modrih in črnih, ne boste zgrešili. Verjetno bi mlajše generacije oporekale, a takšen je svet v poslovnih vodah, lahko rečete tudi, da je dolgočasen, uniformiran. Rahla odstopanja se sicer že kažejo, zlasti v krogih poslovnežev, ki se ukvarjajo z računalniško tehnologijo in marketingom, kjer je stranke treba prepričati s svojo svežino, inovativnostjo in odštekanostjo. A v ekstreme, v izogib klovnovskemu vtisu, kljub obsedenosti z "biti kul" ni dobro iti.

Profimedia

Goli moški gleženj v pisarni ne zanima nikogar

Obstajajo pravila pri srajcah, kravatah in nogavicah. Srajce morajo biti dovolj velike, kravate morajo biti lepo zavezane do konca delovnega dne, kljub vročini in preveliki utrujenosti. Poslovni svet ne odobrava kravat z nenavadnimi kričečimi vzorci in barvami. Za moške nogavice pa velja, da morajo biti dovolj dolge, da se ne vidi gola koža, ko moški sede. Nogavice morajo biti usklajene s hlačami ali čevlji, črne nogavice nosite samo k črni obleki. Poleti poslovnemu moškemu ni dovoljeno priti na sestanek brez nogavic, še manj v belih nogavicah, ki sodijo samo k športnim oblačilom. V zadnjih letih je kazanje golih moških gležnjev postalo modna muha, nošnja kratkih nogavic pa se je z modnih pist prenesla tudi v pisarne, a naj vas to ne zavede. V poslovnem svetu goli moški gleženj še vedno nima kaj iskati in izpade pretirano sproščeno, morda celo samovšečno.

V poslovnem svetu ni prostora niti za sandale, pa naj bo še tako vroče. Če ste v pisarni sami, si občasno lahko slečete suknjič, vendar ne vihajte rokavov srajce, tudi če vam je prevroče. Nikoli pa ne bodite brez suknjiča, ko delate s strankami. Tudi na poslovnem kosilu ali večerji morate v suknjiču vzdržati do konca, čeprav vam je neznansko vroče. Pravico sleči oziroma odločiti se, da boste slekli suknjič, ima samo gostitelj, ki mora dobro oceniti položaj (neznosna vročina, nemogoče klimatske razmere ...). Če se gostitelj odloči za takšno potezo, ga drugi lahko posnemajo.

Modni trendi zadnja leta dovoljujejo več nakita tudi moškim, vendar poslovni svet kaj več od poročnega ter pečatnega prstana in ure ne dopušča, torej pozabite na uhane. Dovoljeni so še kravatna igla in manšetni gumbi, dasiravno prav zelo v modi trenutno niso. Pričeska mora biti urejena, če imate plešo, si redkih las nikar ne češite čez njo. Če ste se odločili za brado, naj ne bo predolga in nepravilno raščena. Ekscesnim hipsterskim bradam, ki smo jih v kombinaciji s karirastimi srajcami in lasmi, spetimi v figo na vrhu glave, je odpeljal vlak.

Profimedia

Kako pa sedite!

Če imate veliko opravkov s strankami, bodite pozorni, da obleke zamenjujete ali pa jih popestrite z drugačnimi kravatami. Srajce je treba likati brez robov, spodnjih majic pod srajcami pa nikar ne nosite. Vendarle smo v novem tisočletju in v službi imate vendarle ogrevanje. Tudi ne hodite po pisarni ali podjetju z zavihanimi rokavi srajce, četudi v bližini ni strank. Ko sedite, suknjič lahko odpnete, kadar stojite, mora biti suknjič zapet. Roke vam ne smejo zaiti v žepe suknjiča, v žepih suknjiča ali hlač ne nosite debelih denarnic ali velikih, okornih pametnih telefonov. Nošenje pasu je obvezno, čevlji morajo biti brezhibni, čisti. Okrasne robčke lahko nosite ob slovesnih priložnostih, praviloma po 18. uri, lahko se ujemajo z barvo srajce ali pa s kravato. V prsni žep ga zataknete tako, da gleda ven tri do štiri centimetre blaga.

Profimedia

In še o sedenju moških: dobro sedenje je tisto, pri katerem so stopala uprta v tla, kolena in stopala so lahko narazen le nekaj centimetrov. Sedenje, pri katerem je razmik večji, je nedopustno. Prekrižane noge so dovoljene, samo pazite, če imate krajše noge. Obstajajo proporcionalni normativi, ki jih upoštevajte pri nakupu obleke. Treba je biti pozoren na dolžino suknjiča in rokavov. Dolžina hlač naj sega do tal, če stojite bosi. Pri videzu je pomembna tudi širina ramen, dolžina suknjiča pa naj pada v skrčeno dlan. Srajca naj se okoli vratu prilega, naj ne bo pretesna, dolžina rokavov pa naj sega za centimeter čez manšeto. Čevlji naj bodo klasične oblike, z rahlo zaobljeno konico, črne ali pa tobačno rjave barve, ki se podata k skoraj vsemu. Le v gledališče, ko bo to pač spet mogoče, rjavih čevljev ne nosimo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta