Gripa kosi, nekaj jih je že umrlo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.02.2019 05:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Univerzitetni klinični center Ljubljana je zaradi naraščanja števila obolelih za gripo prepovedal vse obiske. Na tiskovni konferenci so povedali, da je "nekaj ljudi zaradi gripe umrlo". Koliko je teh "nekaj", ne vedo, ker "je gripa pogosto smrtonosna v povezavi z drugimi boleznimi; ob gripi se poslabšajo vse kronične bolezni". Predvsem med starejšimi kroničnimi bolniki je več smrtnih žrtev v povezavi z gripo. Z drugimi besedami - od nečesa človek naposled mora umreti. Gripa je nalezljiva okužba dihalnih poti, ki jo povzročajo virusi, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča. Zaposleni v skupnih "odprtih prostorih" imajo več možnosti za okužbo z virusom, tudi obiskovalci športnih, kulturnih in drugih množičnih prireditev v skupnem "zaprtem prostoru"; tudi v šolah in vrtcih.
Kako preživeti, se vsako zimo panično sprašujemo - brez jasnega odgovora. Se torej preventivno cepiti zoper gripo ali ne? Sto raziskovalnih študij, sto različnih dognanj. Spomnim se ene ameriške, po kateri je cepivo zoper gripo (zanesljivo) učinkovito v okoli 20 odstotkih primerov - lahko je bolj uspešno, lahko tudi manj. Strokovnjaki pravijo, da cepivo proti gripi ni tako učinkovito kot cepivo proti ošpicam. Obenem je gripe bistveno več, kot je uradno zaznajo, saj mnogo bolnikov ne diagnosticirajo z gripo. Vštric z njo hodijo razne oblike pljučnice, ki ponavadi mineva brez povišane temperature in jo prebrodimo kar na nogah. Bi se potemtakem morali cepiti še proti vsem virusom, ki povzročajo pljučnico? In se s cepivom izogniti žalostni usodi naših mladih pesnikov iz stare cukrarne, ki jih je ugonobila jetika (tuberkuloza)? Do leta 2005 je bilo v Sloveniji cepljenje proti tuberkulozi obvezno za vse novorojenčke, danes ni več, če pa se že odločite zanj, je samoplačniško. Pa bodi pameten, če si lahko.
Bolj smo bolni, bolj razveseljujemo farmacevtske družbe. Če vas že ne boli glava od bolezni, vas bo zabolela od silnih oglasov za nos odpret', za kašelj zatret' in sinuse oživit'. Zmagovalci so vedno isti, cepljenje gor ali dol. Vsekakor si, oglasom navkljub, najprej očistite pljuča, šele nato zamaščena jetra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta