Gramoznica Pleterje: Na morju na Dravskem polju

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
02.08.2020 04:46

Green Lake ali počitnice so bliže, kot si mislimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skoraj neverjetno, a resnično: nobenih opozoril in paničnih napisov na tablah, kopalci ob jezeru pa striktno upoštevajo varnostne razdalje.
Ana Marija Kršljin Stojič

Do Mariborskega otoka rabim dobre pol ure, do gramoznice Pleterje polovico od pol. In ko sem v torek popoldne na facebooku videl vrsto pred vhodom na ubogo 90-letno mariborsko kopališče, edino v totem mestu, se je v meni, sredi vročih Skok, dokončno prelomilo: "Gremo, familija, tokrat v Green Lake!" In smo se popoldne odpeljali tja, polni pričakovanj, kot jih s sabo nosi prvi obisk neznanega. Streljaj od Brunšvika, tiste vasi, ki je nekoč slovela po kravjih dirkah, se bohoti to modro jezero, ki se je naredilo v pleterski gramoznici. Nato pa šok, o moj bog (če si sposodim Murka): nekaj čez četrto popoldne je bilo, na parkirišču pa niti enega prostega parkirnega mesta. Niti enega! Se seveda znajdemo po svoje, parkiramo pred vhodom, drugi zamudniki pa potem naprej in nazaj ob lokalni cesti ter po bližnjih kotičkih in hribčkih.
Green Lake Kidričevo je zadihalo s polnimi pljuči, ljudje v teh zategnjenih časih bolj kot kaj drugega potrebujejo sprostitev od službe, koronavirusa - od vseh in vsega. Pa še zastonj je! Ne potrebuješ vavčerja (bona), le nekaj poguma, da se odpraviš tja, kjer še nisi bil. In ti je potem žal, da tam nisi bil že prej ... "Vsako popoldne pridemo z družino, poglejte, otroka uživata v kopanju in supanju. V Zlatoličju smo doma, pet minut in smo že na plaži. Po navadi se pripeljemo za tri, štiri ure, da se sprostimo in si napolnimo baterije," je bila nad Zelenim jezerom navdušena Polona Kocman.
Supov je na jezeru res dosti, tu in tam še kakšen napihljiv čoln in blazina. Ko bo dokončan še wakepark, bo 420-metrska vlečnica lahko hkrati sprejela šest smučarjev na vodi ali šest deskarjev. Za zdaj jeklene konstrukcije, zapičene v jezero, izkorišča mladina za prosto plezanje in skoke v vodo z okoli desetih metrov. Morda ideja za desetmetrski stolp? V Sloveniji imamo le eno olimpijsko skakalnico, tisto na jeseniškem kopališču Ukova. Lično igrišče za odbojko na mivki je bilo na prvi pravi poletni dan prazno, ena ura najema sicer stane sedem evrov.

Zatrpano parkirišče na levi in jadranska modrina na desni
Ana Marija Kršljin Stojič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta