Po Sloveniji: Bi se osvežili v Savinji ali raje na Velenjski plaži?

NR
24.07.2020 06:00

Podajte se na pot od alpskih vrhov mimo hmeljišč do termalnih izvirov in spoznajte zgodbo o slovenskih Romeu in Juliji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Logarska dolina
Www.slovenia.info

Razgibana pokrajina med vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, pogorij, ki obrobljajo s hmeljem posajene kotline, ter hribčki med Savinjo in Sotlo seveda ni znana le po najpomembnejši plemiški rodbini na Slovenskem. Od Zgornje Savinjske doline z Logarsko dolino mimo Celja do Rimskih Toplic je nešteto krajev, ki ponujajo sprostitev za telo in dušo, je mogoče prebrati na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije. Športni navdušenci lahko naravne lepote spoznavajo bodisi peš bodisi s kolesom. Gorniki se bodo podali nad 2000 metrov in osvojili Grintavec, Brano, Ojstrico ali Storžič, nekoliko nižji ugasli ognjenik Smrekovec pa velja tudi za energetsko točko. Kolesarji lahko zagrizejo v hrib mimo slikovitih pašnikov naravnega rezervata Menina planina, na Solčavski panoramski cesti ali se podajo po pretežno ravninskih stranskih cestah v okolici Mozirja, Nazarij, Ljubnega in Gornjega Grada, na širšem savinjskem območju pa so zanimivi kolesarski cilji še Vonarsko jezero pri Rogaški Slatini, okolica Dobrne in svet pod Paškim Kozjakom.

Celje s Starim gradom
Www.slovenia.info

Zelenje skoraj sredi mesta

Celje je z zeleno okolico pravšnji prostor za aktivni oddih. V mestnem jedru lahko odkrivate zgodovino vse od časov Rimljanov do fascinantne Celjanke Alme M. Karlin. Sprehodite se po urejenih poteh mestnega parka, ki vas vodijo ob reki Savinji, mimo mogočnih dreves in skrbno urejenih zelenic. Otroci se bodo zabavali na igralih, rekreativcem so na voljo teniška igrišča. Posebnost Celja pa je Mestni gozd, le korak stran iz starega mestnega jedra. Sprehodite se po urejenih pešpoteh v skupni dolžini 14 kilometrov, skozi gozd pa se lahko zapeljete tudi s kolesom. Otroci bodo uživali na urejenih igralih in plezalih. Posebna atrakcija pa je drevesna hiška, kjer se lahko udeležite kreativnih delavnic, koncertov, pesniških večerov in razstav. Nekoliko zunaj mesta lahko obiščete Stari grad, kjer boste v spremstvu grajske dame ali viteza spoznali zgodbo o Frideriku in Veroniki pa tudi druge srednjeveške legende, ki jih skrivajo grajski zidovi. Lahko tudi sledite Celjanom in obiščete njihovo priljubljeno izletniško točko Celjsko kočo, do koder vodijo urejene pohodniške in kolesarske poti. Poleti se tam lahko zabavate v Pustolovskem parku, na bob-kartu ali raziskujete naravo po Gozdni ali Gobarski učni poti. Sprostite pa se lahko tudi ob Šmartinskem jezeru, njegova skoraj dvanajst kilometrov dolga obala ponuja možnosti za ribolov, aktivna doživetja na vodi ali sprehod po urejeni tematski pešpoti.

Drevesna hiška v celjskem Mestnem gozdu
Www.slovenia.info

Najstarejše slovensko zdravilišče

Razvajanje v termalni vodi in cvetočih parkih je v širši okolici Celja mogoče v Dobrni, Laškem, Rimskih Toplicah in Rogaški Slatini. Vsak od teh krajev se ponaša s kakšno posebnostjo, zaradi katere si boste obisk posebej zapomnili. Dobrna je kraj najstarejšega slovenskega zdravilišča, ki ga z jedrom povezuje mogočna kostanjeva aleja. Povzpnite se do ruševin Kačjega gradu, ki še vedno burijo domišljijo in od koder se vam odpre lep pogled na okoliško pokrajino. Nedaleč od gradu vstopite v dolino mlinov, ki jih ob potokih s Paškega Kozjaka v preteklosti ni manjkalo. Laško sloni na tradiciji pivovarstva, čebelarstva in zeliščarstva. Nad mestom se dviga 583 metrov visoki vrh Hum, s katerega se vam odpre pogled na laško pokrajino. Športnorekreacijska pohodna pot vodi skozi gozd in pritlikavo grmičevje, na njej je urejenih več zavarovanih razgledišč in počivališče z informativno tablo rastlinstva Huma. Rogaška Slatina je poleg zdravilne mineralne vode Donat Mg znana tudi po tradiciji steklarstva, ki jo lahko spoznate na vodenem ogledu steklarne.

Pogled s Paškega Kozjaka na Velenjsko jezero
Www.slovenia.info
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta