Gozdna kislica nam prečisti telo, prežene tudi alkoholnega mačka

Borut Cerkvenič
15.05.2022 04:30

Za čiščenje ledvic in mehurja jedilno žlico sveže zajčje detelje prelijemo z litrom vrele vode. Pokrito v loncu pustimo stati deset minut in precedimo. Na dan moramo spiti do tri litre čaja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zajčja detelja
Wikipedia

Zajčja detelja (Oxalis acetosella L.) je po domače tudi božji kruhek, cicelj, kisla detela, zajčja detela, zajčja sol, detelja kukavice, kunčje zelje, gozdna kislica. Je do 15 centimetrov visoka trajnica z razraslim in vodoravnim podzemnim steblom. Listi so tridelni, podobni listom detelje; občutljivi so na svetlobo in padavine. Rastlina ima aprila in maja bele zvezdaste in zelo nežne cvetove. Cvetovi so posamični in nameščeni na dolgih pecljih. Venčni listi so tudi rdečkasti ali modrikasti. Pri nas uspeva po senčnih, vlažnih in humoznih gozdovih, na starih panjih in med grmovjem. Raste od nižin do nadmorske višine približno 1800 metrov. V velikih količinah je lahko rastlina tudi strupena zaradi vsebnosti oksalne kisline.

Vsebuje vitamin C, provitamin A, oksalno kislino, kisli kalijev oksalat, kremen, sluz. Uporabna je za namaze, solate ter kot dodatek k juham in prikuham. Liste zajčje detelje nabiramo od aprila do avgusta.

Oxalis acetosella
Profimedia

Pospešeno odvaja seč. Uporablja se proti skorbutu, pri začetnem raku na želodcu, pri zdravljenju alkoholiziranosti, za grgranje. Vzpodbuja menstruacijo. Je "zdravilo" zoper mačka po prekrokani noči. Znižuje visoko telesno temperaturo in odpravlja garje. Uporablja se tudi za obkladke (kot hladilo).Opozorilo: V listih zajčje detelje je veliko oksalne kisline. V majhnih količinah za telo ni škodljiva. Če je pojemo preveč, lahko povzroči zastrupitev, ki se stopnjuje v tresavico, bruhanje, drisko, krče, v hudih primerih v odpoved ledvic. Nosečnice in doječe matere naj se tudi odpovedo uživanju zajčje detelje. Zajčji detelji se naj ognejo tudi majhni otroci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta