(FOTO) Volkswagen typ 2: izdelek, ki je postal ikona

03.10.2021 04:25
Typ 2 je drugi model takrat nove znamke Volkswagen. Začel je serijo danes zelo priljubljenih dostavnikov, ki jo označujejo s črko T in z zaporedno številko generacije. Z današnjega zornega kota bi bilo zato za prvega izmed njih najbolj natančno ime typ 2 T1. Prav o njem gre danes beseda.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Typ 2 T1: izjemno obnovljenih je videti vse več, priljubljenost mu ta čas raste, cena pa tudi. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Nastanek tega dostavnika ni bil nikakršno presenečenje: skoraj istočasno s potrebo po osebnih avtomobilih se je pojavila tudi potreba po vozilih za prevoz blaga in minibusih. V Evropi je bilo v tistih časih več takšnih vozil, med drugim citroën typ H (1948-1981!), med njimi pa seveda tudi volkswagen.

Za vsem je stal Ben Pon starejši

Volkswagen je izdeloval hrošče s polno paro – kolikor je je pač bilo. Da bi bilo pare več, si je major Ivan Hirst, o katerem smo tule že pisali, za nemoteno proizvodnjo sposojal dostavnike in viličarje pri britanski vojski, a so bili ti pogosto potrebni tudi drugje, predvsem seveda za vojsko samo. Zato so si v Wolfsburgu za takšne potrebe izdelali priročno vozilo: na hroščevo (typ 1) platformo s pogonom so nadeli debelo jekleno ploščo, prostor za voznika pa so naredili na zadnjem koncu – temu ustrezno so prilagodili komande, tudi volan.

Bolj luksuzna različica je imela več bočnih šip, veliko kroma, zajetnejša odbijača in še kaj. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Med obiskom v tovarni VW je nizozemski uvoznik Ben Pon videl to vozilo in predlagal, da pričnejo izdelovati dostavnik na osnovi hrošča za nizozemski trg. Ideja se ni uresničila, ker nizozemske oblasti niso izdale dovoljenja za vozilo, v katerem je voznik za tovorom. Ko se je Pon kasneje istega leta sestal z britanskim pooblaščencem za trgovino in industrijo, je na hitro naredil skico za dostavnik nosilnosti 750 kilogramov, v katerem sedi voznik spredaj, motor pa je nameščen zadaj pod nosilno ploščo. Po nekaj zapletih in več predlogih zunanjega videza so jeseni naposled pripravili prototip dostavnika s takrat odličnim količnikom upora zraka 0,45. Za primerjavo: hroščev je znašal 0,48!

Le 51 tednov razvoja

Da bi zadostil pričakovani nosilnosti, so spremenili hroščevo šasijo tako, da je bila čvrstejša, pri Ferdinandu Porscheju naročili izboljšavo pogona, da bi dostavnik bolje pospeševal (pri tem pa največjo hitrost omejili na 80 km/h), zadnjo premo pa so si sposodili kar pri vojaški izvedenki hrošča, pri modelu typ 82 kübelwagen. Nova serija prototipov je obsegala dostavnik s prostornino tovornega prostora 4,59 kubičnega metra in minibus s sedeži, serijsko različico pa so novinarjem predstavili 12. novembra 1949, 51 tednov po začetku razvoja.

Marca 1950 se pričeli serijsko izdelavo. typ 2 je stal 5850 nemških mark (približno današnjih 16.500 evrov), kar je bilo za 150 mark več, kot je stal polno opremljen hrošč. typ 2 je bil na 2,4 metra dolgem medosju dolg slabe 4,2 metra, širok 1,66 in visok 1,9 metra, tehtal je 975 kilogramov in nosil je lahko, kot je predvidel Ben Pon, 750 kilogramov.

Pickup, ki so ga predstavili leta 1952, so od vseh različic najmanj spreminjali. Na fotografiji sodobna priredba znižanega podvozja in sodobnih koles Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Prva serija teh vozil je bila zelo preprosta: vse šipe, tudi prednja (ki je bila deljena), so bile ravne, preprosta armaturna plošča je bila kovinska, volanski obroč je bil večjega premera, zadaj pa typ 2 ni imel ne odbijača, ne okna, ne pokrova za dostop v kabino. Tudi ponudba karoserijskih barv je bila sprva pičla, a so že leta 1952 s prvimi spremembami marsikaj popravili, uvedli nove karoserijske različice (osebni kombi, povišana streha, reševalno vozilo, gasilsko vozilo, policijsko vozilo, pickup, vozilo za kampiranje, drezina), povečevali zmogljivosti pogona od začetnih 18,4 kilovata do končnih 32.3, povečevali nosilnost (do končnih 930 kilogramov), dodali in kasneje povečali vrata na zadku in do zaključka proizvodnje leta 1967 izdelali 1,8 milijona primerkov.

Zgodbo mu vdihne množica ljubiteljev

To je, dokaj na kratko, zgodba modela typ 2 T1, kakršno je spisala znamka Volkswagen. Toda typ 2 T1 je postal veliko več kot le dostavnik različnih izvedenk. Postal je ljubljenec lastnikov in voznikov. Mnogi so se poistovetili z njim oziroma z življenjem z njim. Nastala je zgodba o življenju s typom 2. In ta je bil med redkimi vozili, ki so spočela tisto, kar danes videvamo v velikem številu na cestah in po avtokampih: avtodom.

''Flower power'': šaljivci pravijo, da je bilo v njem spočetih več otrok kot v katerem koli drugem avtomobilu. Morda pa drži … Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Danes se zdi, da je pustil typ 2 precej večji pečat na mobilnosti kot typ 1 oziroma hrošč. Menda je na prireditvah, kjer je zbranih veliko vozil (tudi različnih znamk), vedno tudi typ 2. Takšen ali drugačen, a najraje drugačen. Poseben. Lastniki ne poznajo meja idej in domišljije, še vedno pogosto služi kot propagandno vozilo. Redki se trudijo typ 2 prenoviti v originalno podobo, velika večina mu vdihne svoje ideje.

Hipiji iz njega naredijo ikono

Ko gre beseda o typu 2, nikakor ne moremo mimo obdobja hipijevstva v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, predvsem v Evropi in v ZDA. Pobarvane v kombinaciji rumene, vijolične, rdeče in drugih živih barv in popisane z napisi, ki poveličujejo svetovni mir, uživanje (lahkih) drog in seks, teh vozil ni težko prepoznati že od daleč. Skupine hipijev so v takšnih prepotovale dolge razdalje, typ 2 je bil njihov mobilni dom, Woodstock (poletje 1969) je bil eden daleč najbolj prepoznavnih ciljev množice teh ekstravagantnih živobarvnih minibusov. Pri Volkswagnu so se sprva bali negativnega odziva javnosti na to, bali so se, da bo temu minibusu upadel imidž, a se je zgodilo ravno nasprotno.

Popularnost tega vozila, ki ima seveda temu primerno ceno, je porok, da bo typ 2 še dolgo na cestah, čeprav je od konca proizvodnje v Nemčiji minilo že 54 let. Vse pa kaže, da se bo bulli reinkarniral v električno gnani obliki, a vendar – samo eden je typ 2 T1 letnik 1950–1967 …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta