Legendarna katrca je stara 60 let: Nagiba se že, prevrne pa ne

Zvezdana Bercko
21.02.2021 04:56
Katrca, uradno renault 4, še danes velja za utelešenje preprostega, zanesljivega, uporabnega ter za takratne pojme močnega in udobnega družinskega avtomobila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katrca te ne more razočarati, pravijo. Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Dober znak, da je avtomobil na dobri poti, da postane res široko sprejet, morda celo ikona, je, da dobi svoje ljudsko ime. To pomeni, da ni zaznamoval samo voznega parka določenega obdobja, ampak se je usidral tudi v zavesti in miselnosti vsakdanjega življenja tistega časa. In za katrco vse našteto še kako velja. Nekdanji uporabniki gledajo na katrco ​z veliko nostalgije, veliko čustvi in nekaj žalovanja za minulimi časi. Ampak se sploh spomnite, kako se je ta škatlasti avtomobil z nenavadno razporeditvijo notranje opreme, ki letos praznuje svojo 60-letnico, sploh imenoval? Renault 4!

Modela se je menda leta 1956 domislil tedanji predsednik Renaultovega upravnega odbora Pierre Dreyfus, ki je med prebiranjem članka o demografskem razvoju Francije prišel do sklepa, da bodo Francozi in tudi drugi Evropejci v prihodnosti potrebovali avtomobil, ki bi bil primeren za vsakogar: za družine, za ženske, za kmetovalce ali za mestni promet. Hkrati je Renault iskal odgovor na konkurenčnega tekmeca - uspešni Citroënov model 2CV, pri nas znan kot spaček.

Projekt novega avtomobila so pri Renaultu poimenovali "blue jeans car", ker naj bi postal priljubljen tako kot kavbojke in primeren za povsod in vsakogar. A potem je šel leta 1961 v proizvodnjo kot renault 4 in iz francoskega quatre je nastala tudi naša katrca.

​Predhodnica karavanov

Ko so katrco prvič predstavili na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, je bila prava senzacija. Bila je prva prava kombilimuzina in predhodnica karavanov. Imela je prostoren in prilagodljiv prtljažnik z velikimi dvižnimi zadnjimi vrati, ki ga je bilo z osnovnih 255 litrov z razmeroma preprostim zlaganjem zadnje klopi mogoče povečati na 950 litrov, pa tudi potniška kabina je bila kljub majhnim zunanjim meram zelo prostorna. To je bil tudi prvi renault s pogonom na prednja kolesa.

Še danes jih sestavljajo in popravljajo. Foto: Profimedia
Profimedia

Značilnost avtomobila je bila, da se je v ovinkih zelo nagibal, a vseeno se je zelo redko prevrnil. Prava posebnost je bil menjalnik s prestavno ročico ob volanu, nad čimer so bili nekateri navdušeni, drugi pa se tega nikakor niso mogli navaditi. Reža za prezračevanje pod prednjo šipo je dajala svojevrsten občutek vožnje na prostem. Prvi modeli so imeli izpušno cev na boku in vzvratno ogledalo na armaturni plošči, niso imeli vzvratnih luči in ogrevanega zadnjega stekla. Skala merilnika hitrosti se je končala pri 140 km/h.

Nenavadno opremljena notranjost je nekatere navdušila, druge odbijala. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Renault 4 je bil takojšnja uspešnica. Že v treh letih po začetku proizvodnje jih je bilo na cestah pol milijona, do konca proizvodnje leta 1992 pa je število naraslo na 8,135.424, izdelovali oziroma sestavljali so ga v kar 28 državah, prodajali pa v stotih.

​Prvi slovenski avtomobil

Katrco lahko upravičeno štejemo za prvi slovenski avtomobil. Industrija motornih vozil v Novem mestu (IMV), predhodnica današnjega Revoza, je leta 1972 od ljubljanskega Litostroja prevzela licenčno proizvodnjo Renaultovih modelov. Prvi francoski avtomobil, ki so ga sestavili v Novem mestu, je bil ravno renault 4. Delavci, ki so pred tem sestavljali bolj imenitne angleške austine 1300, so menda na katrco sprva gledali precej zviška, a so hitro ugotovili, da se je odločitev za prehod na preprost francoski avtomobil izkazala za pravilno. Povpraševanje po katrci je bilo tako veliko, da mu proizvodnja ni mogla slediti, najbolj zagrizeni kupci so menda na svoje avtomobile trmasto čakali kar pred vrati tovarne.

Katrca je imela velik vpliv na motorizacijo v Sloveniji. Na naših cestah je razbila prevlado avtomobilov kragujevške Zastave. Bila je zahodna alternativa in utelešenje preprostega, zanesljivega, uporabnega in za takratne pojme dovolj močnega in zelo udobnega družinskega avtomobila, s katerim je petčlanska družina zlahka odpotovala na morje. Ljubitelji katrc pravijo, da te avto, ki ima pet varovalk in tri žice, ne more razočarati, verjetno se je tudi zato od začetka do konca izdelave le malo spremenila.

Zadnji renault 4 so v Novem mestu izdelali leta 1992, ko se je števec v Novem mestu izdelanih vozil ustavil pri številki 575.960. Zadnje izdelano vozilo je v Tehniškem muzeju v Bistri. Katrca je uvrščena na seznam tehniške kulturne dediščine Slovenije, saj je njena proizvodnja postavila temelje za razvoj avtomobilske industrije na našem območju.

Praznovanje 60-letnice te ikone bo zaradi negotovih zdravstvenih razmer v veliki meri slonelo na družbenih omrežjih, kjer bo Renault vsakega 4. in 14. v mesecu postregel z ekskluzivnimi vsebinami. Med drugim bodo predstavili niz kratkih filmov, ki bodo razkrivali skrivnosti 4L skozi različne modele. To bo tudi priložnost za zbiranje pričevanj tistih, ki so odraščali s 4L, zbirateljev in tudi znanih osebnosti, ki so ustvarjale zgodovino tega avtomobila v okviru Renaulta. Julija se bo katrca pojavila na rdeči preprogi 74. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu.

V začetku leta so pri Renaultu napovedali, da bodo nekaj najbolje prodajanih modelov iz preteklosti oživili v električnih različicah, med njimi naj bi bila tudi katrca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.