(FOTO) Razsaja nostalgija: Vesel socialistični božič

Denis Živčec Denis Živčec
22.12.2019 05:06

Nostalgija razsaja na polno. Eden najbolj predrznih trendov te sezone je okrasitev doma v duhu časov, ko naj božiča uradno sploh ne bi praznovali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zdaj je tudi uradno. Novih idej je zmanjkalo. Že dolgo ljudje nismo bili tako zelo zazrti nazaj kot v zadnjem letu, ko se je po Evropi razplamtelo nenavadno novo navdušenje nad socialističnim okusom. Milenijci namreč obožujejo čase, ki jih niso niti približno doživeli, strast nad vsem slovanskim, zlasti pa nad vzhodnoevropsko antiestetiko še dodatno podžigajo skupine na družbenih omrežjih. Z naskokom najbolj priljubljena je ironična spletna skupnost Slavorum, kjer se fotografije starih kavčev, kuhinj in stenskih preprog iz časov nekega drugega režima kar vrstijo, uporabniki pa zraven nostalgično vzdihujejo, kako lepo je moralo biti v časih, ko nihče ni stremel k popolnosti in so ljudje pri opremljanju svojih domov lahko izbirali med le dvema vrstama kuhinj in štirimi dnevnimi sobami, od katerih so tri bile rjave. Da so se prstni odtisi videli čim manj.

Profimedia
Profimedia
Profimedia

Stekleni in plastični okraski

Stari stoli in fotelji, prekriti s kocami, so zadetek v polno. Uokvirjen gobelin srnice na snežnem bregu? Odlično. Prava senzacija na nostalgičnih prazničnih druženjih so stari kuhinjski aparati pa radijski in televizijski sprejemniki. Če ne delujejo več, lahko zgolj prazno ohišje napolnite s prazničnimi lučkami. In naj vas ne zanese v LED-tehnologijo. Smo globoko v času klasičnih žarnic. Ko je crknila ena, so nehale goreti tudi druge.
Socialističnemu praznovanju se je leta 2018 v Pragi poklonila umetnica Lenka Urbanova. Prava dragocenost iz tistih časov so stari stekleni in plastični novoletni okraski.

Profimedia
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta