(FOTO) Lamborghini: Terenski špageti bolognese

Artur Švarc
05.05.2024 03:00

Bik iz okolice Bologne je iz tovarne traktorjev prerasel v tovarno športnih avtomobilov, samo zato, ker je hotel Ferruccio Lamborghini Enzu Ferrariju dokazati, da zna bolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po nekaj neuspelih poskusih je Lamborghini konec osemdesetih z LM002 dejansko uspel zagnati povsem nov avtomobilski segment.
Lambocars.com

O veliki ljubezni rivalov iz bližnje italijanske soseščine je bilo že veliko napisanega in tudi posnetega, spomnimo le, da je 1963. nastala tovarna pomenila neposreden odgovor na Ferrarijeve prestižne športnike. Po slabem desetletju čudovitih avtomobilov je tovarno zajel vihar svetovne naftne krize in po številnih vzponih in padcih je zdaj že nekaj časa varna pod okriljem velikega Volkswagna.

Pri Lamborghiniju so imeli precej velike sanje in ideje, tako je ob koncu sedemdesetih nastala divizija LM ali Lamborghini Militaria, LM. Skupni projekt z Američani je bil lahko vojaško vozilo iz Jeepovega segmenta. Italijani niso odkrivali tople vode, pač pa so si koncept izposodili pri ameriškem XR311 in Humveeju. Serija šasij od 1977 do 1993 pa ni bila vezana le na vojsko, pač pa je Lamborghini sredi osemdesetih z modelom LM002 ustvaril povsem nov tržni segment – segment športnih luksuznih terencev, v katerem je potem po dveh desetletjih praznine še enkrat prižgal iskro prav Lamborghini z urusom.

Prvi prototip je bil cheetah, v veliki meri kopija FMC-jevega XR311, kar je po predstavitvi italijanskega modela pripeljalo celo do tožbe. No, oba avtomobila sta osnova za legendarnega vojaškega humveeja. Avto je poganjal 5,9-litrski Chryslerjev V8, ki je bil za dvotonsko mrcino prešibak, ostalo je pri enem prototipu. Ameriška vojska je potem podelila pogodbo AM Generalu in podobnemu humveeju. Neuspeh s cheetahom je Lamborghini pripeljal na rob bankrota, BMW pa je preklical pogodbo za razvoj njihovega športnega avtomobila M1.

Cheetah je bil prvi koncept divizije Lamborghini Militari in ni ugledal serijske proizvodnje.
Lamborghini
Italijani so pripravili tudi dirkaško različico, vendar Dakarja ni videla.
Lambocars.com
Špartansko oblikovana notranjost z usnjem in lesom
Rm Sotheby's

Nekaj let pozneje, leta 1981, je Lamborghini v Ženevo pripeljal LM001 in pokazal, da kljub propadlemu predhodniku ideja o športnem terencu še ni izumrla. Avto je imel AMC-jev V8 s 134 kW (182 KM) in zaradi motorja, ki so ga namestili zadaj, zelo slabe vozne lastnosti. Tudi v drugo LM ni vzletel, narejen je bil vsega en prototip. Ameriški motor tako ali tako ni bil mišljen za kaj več kot prototip, pri serijskih modelih so ga nameravali zamenjati kar z V12 iz countacha. In prav tak je bil leta 1982 predstavljen prototip LMA002, s še eno pomembno spremembo, po obeh neuspelih prototipih je imel LMA002 motor spredaj. Z 248 kW (337 KM) je bilo moči zdaj dovolj. Cevasta zasnova je težo dvignila na 2,6 tone, premik motorja pa je dal ogromno prostora zadaj, vsega skupaj za kar enajst potnikov. Vključili so nove in napredne rešitve z možnostjo izklopa štirikolesnega pogona in s hidravličnim petstopenjskim samodejnim menjalnikom. LMA002 je zmagal na natečaju savdske vojske za 500 do 1000 vozil, zato so v tovarni zaposlili 30 odstotkov nove delovne sile. Na koncu iz tega ni bilo nič in je ostalo pri le enem primerku. A še vedno je bil avto dobra osnova za tisto, kar je sledilo pri naslednjem.

LM002 je luč sveta ugledal leta 1986 na avtomobilskem salonu v Bruslju in velja za prvega pravega luksuznega športnega terenca. Z vzdevkom rambo-lambo je bil na voljo s 5,2- in 7,2-litrskim V12. V dolžino je avto meril 4,79 metra, širok je bil natanko dva metra, tehtal pa je 2,7 tone. Civilni modeli so imeli usnjeno oblazinjenje, zatemnjena stekla, klimo in visoko zmogljiv avdiosistem. Pirelli je prispeval posebne gume z dvema profiloma, za kombinirano rabo in rabo samo na pesku, mogoče jih je bilo voziti tudi brez tlaka. Za veselje prodajalcev goriva je skrbel 169-litrski rezervoar.

Posebej predelani karavan za sultana iz Bruneja
Lambocars.com
Šele ko so v LM namestili V12 iz countacha, je avto zaživel.
Rm Sotheby's

Narejeno je bilo 301 vozilo, od tega zadnjih 60 kot posebna izdaja American, ki se je prodajala samo v ZDA. American je imel OZ-ova lita platišča, kromirane odbijače in cel kup napisov in okraskov. Za zahtevnejše kupce je bil, kot rečeno, na voljo 7,2-litrski V12, L804, ki ga je Lamborghini naredil za offshore športne čolne. Vsega skupaj so dobili kar 800 naročil, a so proizvodnjo ustavili že veliko prej zaradi komplicirane in drage izdelave ter se leta 1993 raje posvetili bolj profitabilnim športnim modelom. Čisto na koncu zgodbe LM002 je delavnica Salvatoreja Diomanteja iz Torina enega predelala v karavansko verzijo za sultana iz Bruneja. En primerek L002 je imel tudi Udaj Husein, sin iraškega diktatorja. Ameriška vojska je avto zaplenila in razstrelila v poskusu odpornosti proti avtomobilski bombi.

Dva posebna primerka sta bila narejena tudi za športne podvige, eden je bele barve, drugi oranžne. Za belega se ve, da je bil narejen leta 1988 in so iz njega vzeli vse luksuzne dobrine, ki so avto obteževale. Dodali so varnostno kletko, plastična okna, GPS-navigacijo in navili motor na 441 kW (600 KM). Z njim so nameravali nastopiti na dakarskem reliju, a so šefi prej ukinili finančno podporo projektu. Vseeno je prvi nastopil na Reliju faraonov v Egiptu in še enkrat v Grčiji, obakrat ga je vozil legendarni Sandro Munari. Oranžnega so pozneje razvili v Švici pri LM Racing Teamu. In kot zanimivost, enega je ob prehodu v devetdeseta vozil tudi takratni znani koroški podjetnik. Lamborghini je naredil še dva nova prototipa LM003 in LM004, enega striktno za vojsko in enega kot luksuzni poltovornjak, nobeden ni doživel serijske proizvodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta