Abraham strička Golfa: Od prve do osme generacije

Artur Švarc Artur Švarc
07.04.2024 03:00

Pred natanko 50 leti se je začela proizvodnja naslednika hrošča, ki je spisal še večjo zgodbo o uspehu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osem generacij se je zvrstilo v zadnjih 50 letih, kot kaže, bo osma občutno manj prodajana.
Vw

Volkswagnov golf je 29. marca upihnil 50 svečk. Na ta dan 1974 se je v Wolfsburgu začela serijska proizvodnja prve generacije. Od takrat je bilo narejenih več kot 37 milijonov primerkov, matematika pa pove tudi, da ga je vsak dan v teh 50 letih kupilo 2000 ljudi.

Ideja o nasledniku povojnega hrošča se je pojavila konec šestdesetih, ko je Porsche razvil prototip EA 266. Narejenih je bilo že 50 primerkov, preden je bil projekt oktobra 1971 ukinjen. TI primerki so imeli vrstni vodno hlajeni štirivaljnik, postavljen praktično pod zadnji sedež, kar pomeni, da je imel avto tehnično gledano sredinsko nameščen motor. Zaradi tega bi bilo servisiranje takega pogonskega sklopa zelo težavno. Avto je sicer dosegel 187 km/h, kar sploh ni bilo slabo, a težav je bilo še kar nekaj – od tega, da se je motor zaradi lege pregreval, izpušni hlapi pa so prodirali v kabino. Težava je bila tudi v glasnosti in občutljivosti na mokrih podlagah. Zadnji žebelj v krsto pragolfa je pomenila cena izdelave, ki je bila daleč od "ljudske". Od več kot 50 predserijskih primerkov jih je preživelo le nekaj.

Golf praznuje abrahama, prve primerke so v Wolfsburgu sestavili pred natanko 50 leti.
Vw

V istem času so v Wolfsburgu zasnovali EA 276 s spredaj nameščenim motorjem in sprednjim pogonom. Narejen je bil le en prototip, pa še ta je imel hroščev zračno hlajeni motor. Mali hatch je imel velik prtljažni prostor in torzijsko vzmetenje. Tudi projekt EA 276 je padel po stopnicah, ker je bil motor, okoli katerega je bil zasnovan, že dolgo zastarel, sploh za globalni produkt, ki ga je VW hotel ustvariti. Čisto pozabljen pa EA 276 ni bil in je vstal od mrtvih 1980 v Braziliji kot golf z 1,3-litrskim zračno hlajenim motorjem – iz hrošča, seveda.

Šele tretji prototip, EA 337, ki ga je narisal Italdesign, je prinesel rojstvo golfa.
Vw

Tisti pravi golf pred golfom pa je bil EA 337, ki ga ni narisal nihče drug kot Giorgetto Giugiaro iz Italdesigna. Serijski model se je od koncepta razlikoval le po lučeh, iz velikih oglatih so nastale prikupne okrogle, smerniki pa so se preselili z blatnikov na sprednji odbijač. Serijski golf je imel kljuke, ki so bile nad površino vrat, medtem ko so pri prototipu potopljene v karoserijo. Prav tako golf ni imel tako ploščate sprednje šipe kot prototip EA 337.

Zakaj so luči postale okrogle?

Giugiaro si je zamislil oglate luči kot zrcalo robov in oglatih luči zadaj, a pri Volkswagnu so jih potem nadomestili z okroglimi, ker je bila njihova izdelava cenejša. Volkswagen je legendarnemu italijanskemu oblikovalcu naročil, da naj naredi avto za masovno proizvodnjo, ki bo sodoben kompaktni avto s prtljažnimi vrati. "Naj bo to naslednik hrošča, in če bo imel vsaj toliko prostora kot hrošč, bodo pri Volkswagnu nadvse veseli," se spominja Giugiaro.

V istem času kot 266 je v Wolfsburgu nastal prototip EA 276, ki malo spominja na fiata 127.
Vw

Četudi je Italijan narisal marsikaj, od BMW-ja M1 do lotusa esprit, je nekoč dejal, da je golf najbolj pomemben avto v njegovi karieri. Ko je leta 2008 praznoval 70. rojstni dan, je dodal, da mu je uspeh golfa kasneje odprl številna vrata.

Golf je danes najbolj uspešen Volkswagnov model vseh časov in tudi najbolj prodajan evropski avto od nastanka avtomobila. V domači tovarni v Wolfsburgu so naredili 20 milijonov primerkov, proizvajali pa so jih še v osmih državah po svetu. Če imate že nekaj križev, potem sarajevske tovarne TAS in druge generacije golfa ni treba posebej omenjati.

Prototip EA 266 je imel sredinsko nameščen motor, narejenih je bilo 50 predserijskih primerkov.
Vw

Golf je bil po 21,5 milijona prodanih hroščev tudi znanilec nove dobe, z novo tehniko in novim dojemanjem prostora. Ni bil prvi, saj sta tranzicijo začela že scirocco in passat, je bil pa model, ki je pritegnil maso. VW je ob splovitvi 1974 zapisal: "Golf ponuja maksimalno prostornost in varnost ter brezkompromisno praktičnost. Nizek rob stekel daje vozniku odličen pregled nad okolico, spuščen nos pa omogoča videti cesto takoj pred avtomobilom. Okno na prtljažnih vratih se spušča zelo nizko in vzvratna vožnja je zato zelo enostavna." 50 let pozneje ni nič drugače.

Prva generacija in športna različica

Prva generacija kot odraz tehničnega napredka v avtomobilizmu je po dveh letih dobila še športno različico GTI in dizelsko D, ki je pomenila tudi preboj dizlov v male avtomobile. Leta 1979 je vse skupaj dokončal še cabriolet, ki je takoj postal najbolje prodajan avto brez strehe na svetu. Prva generacija je prišla do številke 6,9 milijona primerkov. Leta 1983 je golf preklopil v drugo generacijo, dobil je katalizator, ABS pa tudi štirikolesni pogon. Od 1983 do 1991 je bilo narejenih 6,3 milijona vozil.

V začetku osemdesetih je na krilih uspeha prve prišla druga generacija, ki je bila izjemno priljubljena tudi pri nas.
Vw

Leta 1991 se je začela še tretja era golfa, od 1992 na voljo z dvema zračnima blazinama spredaj. Dodajmo tempomat, stranske zračne blazine in prvi šestvaljnik VR6. V šestih letih so naredili 4,8 milijona vozil, prvič je bil golf na voljo tudi kot karavan. Leta 1997 je konkurenca v C-segmentu že pošteno grizla in Volkswagen se je moral hitro odzvati s četrto generacijo, ki je prednjačila pri kakovosti in postavila nove standarde v segmentu. V četrtem golfu je debitiral ESP, leta 2002 pa je prišel tudi najbolj naviti golf do takrat, R32 s končno hitrostjo 250 km/h. Leta 2003 je bil to tudi prvi volkswagen, ki je dobil revolucionarni menjalnik z dvema sklopkama, DSG. Ko se je četrta generacija leta 2003 zaključila, je štela 4,9 milijona primerkov.

Ena od ikon avtomobilske zgodovine, kompaktna škatlica z okroglimi lučmi. Striček Golf
Vw

Peti golf, lansiran 2003, se je ponašal z izredno torzijsko trdnostjo školjke, saj je bila varjena z laserji. Prvič je bilo na voljo kar osem zračnih blazin, zadnji kolesi sta imeli večtočkovno vpetje, tu so bili še biksenonski žarometi in prvi sedemstopenjski DSG. Ko jih po koncu generacije leta 2008 preštejemo, se številka pete generacije ustavi pri 3,4 milijona. Šesta generacija je bila nekoliko posebna, saj avto ni bil povsem nov, je pa v štirih letih do 2012 dal 3,6 milijona primerkov. Golf je prvič osvojil pet zvezdic na testu Euro NCAP, 2009 je z vsemi naprednimi asistenčnimi sistemi postal tudi svetovni avto leta.

Ostaneta še dve generaciji. Septembra 2012 je Volkswagen predstavil že sedmo generacijo, ki je bila za skoraj sto kilogramov lažja od šeste, to pa je prineslo tudi za četrtino manjšo porabo goriva. Sistemi, kot sta aktivni tempomat in zaviranje v sili, so samo del novih idej, ki jih je golf prinesel v tej generaciji. Leta 2014 je golf še enkrat pisal zgodovino, ko je bil prvič na voljo z električnim pogonom, rodil se je e-golf. Do 2019 je bilo narejenih 6,3 milijona primerkov, število pa se je izenačilo z zelo priljubljeno drugo generacijo.

Osmi golf

Oktobra pred petimi leti je službo nastopil aktualni osmi golf s hibridnimi pogoni in naprednimi asistenčnimi sistemi. Je pa moral prav osmi sestopiti s prestola najbolj prodajanega avtomobila v Evropi, kjer je vladal dolga leta. V štirih letih in pol je trenutno število narejenih v primerjavi s preostalimi generacijami šele pri milijonu.

EA 276 kot drugi koncept za golfa je bil zaradi zastarelega hroščevega motorja spredaj obsojen na propad.
Vw

In ime? Golf izhaja iz nemškega imena za zalivski tok, Golfstrom. 50 let pozneje ime še vedno obstaja pri osmi generaciji golfa, ki zna biti tudi zadnja klasična, saj so se nakupovalne navade od takrat močno spremenile, deveti golf pa bo, če sploh bo, le električni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta