(FOTO) Eden najpomembnejših modnih oblikovalcev našega časa gre v pokoj

Denis Živčec Denis Živčec
26.01.2020 03:05

​Veliki Jean-Paul Gaultier je kariero sklenil v svojem Parizu. Umetnik je zaslužen za uspeh marsikatere kariere, tudi Madonnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obstaja ime, ki bi v svetu mode bilo bolj ikonično od njegovega? Ne. Vsaj ne več. Nihče ni evropskega pa tudi svetovnega popkulturnega prostora s svojim delom zaznamoval bolj kot on. Ko govorimo o modi in kostumografiji. Misel na to, da se umika, je srhljiva in občutek vakuuma neizbežen. Povsem jasno je, da nihče tega ne bo počel tako dobro kot on. A leta tečejo tudi največjim in razumeti moramo, da si tudi bogovi želijo nekaj običajnega življenja. Ekstravagantni francoski modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier je sporočil, da je bila njegova zadnja modna revija visoke mode v Parizu tudi njegova povsem zadnja. V sredo se je svojim neštetim sledilcem, če ne kar častilcem v vlogi modnega kreatorja še zadnjič poklonil z veliko zabavo, s katero je po modni reviji proslavil 50 let dela v modni industriji.

Reuters
Profimedia

Ustvarjal le še za najbogatejše ženske

Iz podjetja, ki upravlja njegovo blagovno znamko, so sporočili, da bodo njegova visoka moda in parfumi živeli naprej, da pa Gaultier ne bo več oblikoval oblek. Dejaven naj bi bil na drugih področjih. Gaultier je nepričakovano odločitev sporočil v zanj tipičnem šaljivem video sporočilu, v katerem je videti, kot da ima ekskluziven telefonski intervju z novinarjem. V njem zašepeta: "Zdaj vam bom povedal ekskluzivno novico. To bo moja zadnja revija visoke mode. Morate priti, tega ne smete zamuditi, toda zagotavljam vam, Gaultier Paris bo nadaljeval, visoka moda se bo nadaljevala." "Imam nov koncept. O tem vam bom povedal kasneje, vse majhne skrivnosti. Se nadaljuje! Poljubčki, poljubčki," je še dodal. 67-letni Gaultier je oblačila za množice nehal oblikovati leta 2015, da bi se povsem osredotočil na visoko modo - ročno izdelana oblačila, ki si jih lahko privoščijo le najbogatejše ženske. Še lani je trdil, da še ne namerava odložiti škarij. Njegova blagovna znamka visoke mode, ki je v lasti katalonskega konglomerata Puig, ni bila nikoli zelo dobičkonosna, medtem ko ostajajo njegovi parfumi med najbolj prodajanimi.

Profimedia
Profimedia
Profimedia

Obožuje Evrovizijo in provokatorje

"Vselej sem občudoval posebneže, provokatorje in naključna srečanja, v katerih otrok z ulice zbada vojvodinjo," smo ga nekoč slišali reči. Gaultier, ki je odraščal v pariškem predmestju, je pri šestih letih oblikoval oblačila za svojega medvedka. Več let je bil tudi napovedovalec britanske televizijske serije Eurotrash, v kateri je izvajal sugestivne skeče s "posebnima prijateljema" Pipi in Popo, žirafama, ustvarjenima iz rolic toaletnega papirja. Seznam kultnih trenutkov njegove kariere je dolg in poln presežkov, med njimi so futuristična kostumografija v filmu Peti element, sodelovanje pri Almodovarjevih filmih, turnejah Kylie Minogue, oblačil je Kim Kardashian, Nicole Kidman, Rihanno, Conchito Wurst, njegova je nepozabna pernata kreacija, ki jo je po evrovizijski zmagi nosila Dana International, pa kostumi Marilyna Mansona, Lady Gaga in obleka, ki jo je leta 2008 na podelitvi oskarjev nosila Marian Cotillard, in še toliko drugega.

Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta