Diane von Fürstenberg je modna kraljica, ki ne pozna strahu

Denis Živčec Denis Živčec
09.01.2022 04:40

Zadnji dan v letu 2021 je 75 let praznovala Diane von Fürstenberg, ena najpomembnejših modnih oblikovalk našega časa, ki je izumila ikonično zavito obleko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Preprosto judovsko dekle se je nekoč poročilo s princem in spisalo eno najbolj veličastnih modnih zgodb.

Profimedia

Še kaj bolj pooseblja svetovljanski modni duh New Yorka kot delo Diane von Fürstenberg? Kultna modna oblikovalka je na zadnji dan leta 2021 praznovala 75. rojstni dan. Za njo je izjemna kariera, četudi je nedavno v enem od intervjujev izjavila, da v otroških letih pred seboj ni videla jasne karierne vizije. Vedela pa je, kakšna ženska si želi postati. Odgovorna. S to motivacijo in odnosom, pa tudi samozavestjo, lepoto, poslovno žilico in radovednostjo je Fürstenbergova skozi desetletja zgradila enega najbolj imenitnih modnih imperijev na svetu. Osrednji kos njenega ustvarjanja? Znamenita zavita DVF-obleka, z V-izrezom, barvitim vzorcem, sešita iz udobnega džersija in z ozkim pasom.

Obleka za zmenke in mame

"To je obleka, ki je praktična, seksi in lepa. Nekdo je nekoč rekel, da lahko s to obleko uloviš fanta – pa tudi on te brez težav v tej obleki predstavi svoji mami," pravi umetnica. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je ustvarila obleko, ki se ovija okoli telesa, in od takrat ji ta ikonični kos pomeni vse. "Ta obleka je plačala vse moje račune, izobraževanje mojih otrok, moje hiše, vse," dodaja. Obleka DVF ​je postala simbol ženstvenosti, svobode in samozavesti. Fürstenbergovo mnogi slavijo kot oblikovalko z največjim prodajnim potencialom po Coco Chanel. Še danes njena oblačila nosijo največje zvezde, kot so Jessica Alba, Madonna, Jennifer Lopez in britanska vojvodinja Kate. "Neverjetno, kaj je ta obleka naredila zame in za moje mesto v družbi. In kako neverjetno in redko je, da neka obleka traja tako dolgo. Danes sem zelo ponosna na to," pravi in razkriva, da v mlajših letih svoje paradne obleke ni nikoli nosila, danes pa zanjo nima pasu.

Ikonična zavita obleka je skozi desetletja dobila neštete različice in predelave, osnovni kroj pa je ostal enak.

Profimedia

Njeno življenje je sprva bilo vse prej kot lahko in prilagojeno zvezdniški karieri. Leta 1946 se je rodila kot Diane Halfin v Bruslju. Korenine njenega očeta so segale na območje današnje Moldavije, materine v grški Solun. Oba starša sta bila Juda, njena mati je preživela holokavst. Osemnajst mesecev pred njenim rojstvom se je vsa shujšana in krhka vrnila iz koncentracijskega taborišča Auschwitz in zdravniki so ji rekli, da najbrž ne bo nikoli mogla imeti otrok. Starša sta Diane govorila, da je prav ona njuna plamenica svobode. "Mama me je učila, da strah v življenju ni možnost," se spominja.

Po šoli je Fürstenbergova odšla v Ženevo na študij poslovne administracije, tam je spoznala plemiča Egona von Fürstenberga. "Nisem si mislila, da se bom kmalu poročila, a sem nenadoma zanosila," je povedala za Wall Street Journal. Leta 1969 se je par poročil, dobila sta sina in hčer ter se preselila v New York. "Sem judovska deklica, ki se je poročila z nemškim princem," se nasmiha.

Markantna lepotica.

Profimedia

Med Studiem 54 in digitalno revolucijo

​Kot "princ in princesa s Park Avenue" sta Fürstenbergova postala ljubljenca newyorške družabne scene. Andy Warhol, Francesco Clemente in Helmut Newton so redno uživali v njuni družbi. Otroke sta zvečer dala spat in nato odšla v legendarno razvpiti klub Studio 54, kjer se je zvezd vselej trlo. Ker se je življenja, v glavnem zgrajenega okoli zabav in elitnih druženj, kmalu naveličala, je zagnala modni posel. "Nočem biti odvisna od nikogar, pa naj bo to moj oče ali mož," je dejala in se kasneje, leta 1983, od Egona von Fürstenberga ločila.

Polna ljubezni do življenja, radovednosti in ustvarjalnosti je svoj modni imperij pripeljala v novo tisočletje.

Profimedia

Leta 2001 se je Fürstenbergova, ki se zaradi lažje izgovorjave predstavlja s priimkom Furstenberg, poročila z ameriškim medijskim mogotcem Barryjem Dillerjem. Par se pogosto pojavlja na newyorških rdečih preprogah, vodita tudi fundacijo, ki z zbranim denarjem pomaga ozeleniti New York. Tudi kak parkec na Manhattnu sta že pomagala postaviti. "Sem močna, radovedna in ljubim življenje," pravi o sebi oblikovalka. "Sem pustolovka, ki rada v življenje ugrizne kot v jabolko," dodaja.

Njeno modno podjetje je skozi leta doživelo vzpone in padce, obdobje pandemije je tudi zanjo bilo težko, a je v okoliščinah našla izziv. S pomočjo digitalnih inovacij je podjetje popeljala iz krize. "Rada se pošalim, da sem dovolj stara, da sem obiskovala Studio 54, in dovolj mlada, da sem del digitalne revolucije," razmišlja o sebi.

Znamka DVF že dolgo ponuja tudi imenitne torbice, sončna očala in druge šik modne dodatke.

Profimedia

Poleg zavitih oblek babica štirih otrok že dolgo prodaja tudi čevlje, torbice, šale, očala in nakit – in piše knjige. "Sem oblikovalka, doživela sem uspehe in padce. Vse sem videla. In zdaj želim uporabiti svojo moč, izkušnje, znanje in svojo mrežo, da pomagam ženskam po vsem svetu postati to, kar želijo biti. Želim biti prerokinja," pomežikne. Naslednja generacija je pripravljena. Vnukinjo Talito, ki še študira, bodo v podjetje vključevali korak za korakom. "Ko je bila stara devet let, sem jo peljala na teden mode v Firence in bila je povsem v elementu. Pomaga tudi že pri oblikovanju in izbiri modelov," pravi. Vnukinja dodaja: "Vaša mama je nosila DVF in morda tudi vaša babica, jaz pa lahko pripeljem nove ljudi. Babica mi seveda ne pravi DVF, ampak TVF. Takšne pač smo v družini."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta