Dečki rastejo počasneje, če kot novorojenčki prejmejo antibiotike

NR
07.02.2021 04:30
​Če dečki uživajo antibiotik v prvih dveh tednih življenja, obstaja velika verjetnost, da bodo po višini in teži nekoliko zaostajali za vrstniki, poroča New Scientist. Pri deklicah znanstveniki tega učinka niso opazili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Nekateri dojenčki prejmejo antibiotike zaradi zdravljenja domnevnih bakterijskih okužb in preprečevanja sepse. Samuli Rautava z Univerze v Helsinkih je z nekaterimi kolegi preučil dolgoročne posledice predpisovanja antibiotikov novorojenčkom v prvih dveh tednih po rojstvu. V ta namen so spremljali rast in razvoj 12.422 otrok od njihovega rojstva do šestega leta starosti. Vsi otroci so se rodili v univerzitetni bolnišnici Turku na Finskem med letoma 2008 in 2010. V prvih štirinajstih dneh po rojstvu jih je 1151 prejelo antibiotik, ker so zdravniki sumili, da je pri njih prišlo do bakterijske okužbe. Pri dojenčkih, ki so prejeli antibiotik, je obstajala večja verjetnost, da bodo imeli v prvih šestih letih življenja nižjo telesno višino in težo kot njihovi vrstniki, ki niso prejeli antibiotikov. Zanimivo je, da so raziskovalci to opazili le pri dečkih, pri deklicah pa ne. "Prvič nam je uspelo dokazati, da ima lahko uživanje antibiotikov v prvih dneh življenja dolgoročne posledice," je povedal Rautava.

Raziskovalci sumijo, da antibiotiki povzročijo dolgoročne spremembe v črevesnem mikrobiomu dojenčkov, posledica česar je upočasnjena rast. Bakterije v črevesju so "pozabljeni organ", pravi soavtor študije Omry Koren z izraelske Univerze Bar-Ilan. Pomagajo namreč pri prebavljanju hrane, urijo naš imunski sistem in nas varujejo pred škodljivimi bakterijami. "Ko uživamo antibiotike, da bi uničili bakterije, zaradi katerih utegnemo zboleti, nenamerno uničimo tudi koristne bakterije," opozarja Rautava.

Foto: Profimedia
Profimedia

Ta sprememba v črevesnem mikrobiomu je očitno vzrok za počasnejšo rast mlajših dečkov, ki so v prvih dneh po rojstvu prejeli antibiotik. Da bi preverili, ali to drži, so znanstveniki mikrobe iz blata otrok, ki so uživali antibiotik, in tudi tistih, ki ga niso, presadili v črevesje mišim. Izkazalo se je, da so bili tudi mišji samčki, ki so prejeli mikrobioto dojenčkov, zdravljenih z antibiotiki, precej manjše rasti. In tudi pri miših so to spremembo opazili samo pri samčkih. Zakaj se to zgodi, znanstveniki še preučujejo. Martin Blaser z Univerze Rutgers v New Jerseyju namiguje, da bi lahko bilo to povezano z različnim izražanjem genov v črevesnih celicah v prvih dveh dneh po rojstvu pri dečkih in deklicah.

Te dolgoročne posledice zgodnjega uživanja antibiotikov bi morali po mnenju Samulija Rautave vsekakor podrobno preučiti, vendar pri tem ne bi smeli pozabiti, da so ta zdravila nujna za preprečevanje hudih bakterijskih okužb pri dojenčkih. Rautava je namreč prepričan, da antibiotiki rešujejo življenja, sklene New Scientist.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta