​Bučna juha naj ostane v buči. In kaj vse še lahko pripravimo?

Zora Štok Zora Štok
21.07.2019 04:59

Od slanega do sladkega. Juha ali rižota v buči, zvitki iz bučk, marinirane bučke, buče s sladkorjem in cimetom, polpeti in omlete - in še kaj si lahko pripravimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bučke, nekateri jim rečejo tudi cukini, in buče so se krepko udomačile v naši prehrani. Kako se tudi ne bi, ko pa imajo veliko blagodejnih učinkov na organizem, za povrhu jih lahko pridelamo na lastnem vrtu ali v sezoni kupimo po sprejemljivi ceni in uživamo v različnih jedeh. Tako buče kot bučke so v kulinariki uporabne na številne načine. Lahko jih jemo tudi surove, z dodatkom kakšnega sira, druge zelenjave in različnih semen ter zelišč. Naribane ali na tanke trakove ali rezine narezane bučke so odlična zdrava solata. Naribane kot jabolka za zavitek ali narezane na tanke paličice ter prelite z jogurtom, ki mu dodamo sesekljana sveža zelišča in kakšno začimbo, pa so že lahka večerja ali pa priloga mesu na žaru ali kuhanemu piščančjemu fileju.

Ravioli z bučnim nadevom, začinjeni z žajbljem
Profimedia

Lahko je skleda, lahko sladica

Iz buč in bučk lahko pripravimo različne juhe, še posebej zanimivo na pogled je, če juho postrežemo kar v večji buči, iz katere smo prej izdolbli meso in z drugimi dodatki skuhali juho. Pokrov jušniku iz buče pa je odrezan del buče s pecljem vred. V buči lahko postrežemo tudi rižoto ali kakšno gosto bučno jed na žlico, z dodatkom mesa ali brez. Iz obojega lahko pripravimo odlične polpete, ki bodo, postreženi s svežo poletno zelenjavo, odličen in lahek obrok. Na kose narezane buče in bučke lahko dodamo jajčni omleti, buče lahko dodamo tudi jabolkom, ko pripravljamo zavitek, bučna pita s svežim sirom in začimbami pa je prava poslastica. Bučni svaljki in pečene rezine buče so odličen dodatek pečenemu mesu, tako buče kot bučke pa lahko na različne načine shranimo tudi za zimo. Iz buč si lahko pripravimo odlične sladice, od tort do kandiranih koščkov kakšne rumene buče in bučnega kompota.

Rumene buče so zelo uporabne za različne sladice.
Profimedia

Pire, zvitek, špageti

Iz buč pa lahko pripravimo tudi pire. Če ga sladkamo, bo z dodatkom malo cimeta in okrašen s stepeno smetano že prava poletna sladica. Če pire iz buč solimo, ga lahko dodajamo krompirjevemu testu za svaljke, ga vmešamo v različne omake ali kar kot pire postrežemo k pečeni ali kuhani zelenjavi ali mesu. Lahko ga tudi zamrznemo in ga uporabljamo čez zimo. Da ne bo zmeraj enakega okusa, bučnemu pireju lahko dodajamo različne začimbe (ingver, sesekljan žajbelj, česen, meto, rožmarin).
Idej je seveda nešteto.

Sveže in poletno - zvitki iz bučk z nadevom iz kremnega sira z zelišči
Profimedia
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta