Brez nič ni nič: Nevaja dela nemojstra

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
14.02.2021 05:00
Kakšni avtoserviserji, inštalaterji, strojni tehniki bodo nastali iz dobro teoretično podkovanih mojstrov brez prakse in brez praske?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zdaj, ko so popularni vpisi v študijske in (kmalu še) v srednješolske programe, se vračam k prigodi, ko je bila za bodoče pedagoge s III. gimnazije obvezna tedenska praksa v proizvodnji. Bilo je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja in mene so poslali v Tam. V Tovarni avtomobilov Maribor ravno takrat niso ravno švicali, vsaj v mojem tozdu ne, ker so tam zavzeto čakali na dele iz sosednje hale, in sem predvideval, da tudi tam zraven čakajoči zato ne delajo kaj dosti več kot nič. V ponedeljek ob 6. uri sem se javil delovodji in mi je rekel, naj se usedem in počakam. Sem čakal uro, dve, tri, nič od dela, pa je že bilo na vrsti jelo. Po malici se je tempo nič dela stopnjeval. "Mojster, a imate zame vsaj kakšno drobno opravilo, ker nekaj pa moram napisati v poročilo s prakse," sem naivno rekel glavnemu. On pa me je pokroviteljsko potrepljal po rami: "Mali, a ti nisem rekel, da sediš pri miru in počakaš na konec službe. Napisal boš pa tudi že nekaj, izmisli si, saj se za to šolaš."

Sirena je ob dveh zapiskala konec mojega prvega tovarniškega dne. Ob treh sem doma utrujen padel v posteljo. Popolnoma izčrpan od nič dela. Vseh pet dni je bilo enako, tako da sem moral napeti možgane za poročilo, ki je navdušilo celo delovodjo, ki se je spodaj podpisal. Mi pa je Tamova teorija dala več, kot bi mi praksa. Tega pa res ne bom počel v življenju, raje se bom učil, sem ugotovil. In sem končal družboslovni faks, ki pa ni več moderen. In se tudi ne izplača.

Bolj pameten je reper 6pack Čukur, ki polaga ploščice. Danes je čisti zadetek na lotu dobiti vodovodarja, ključavničarja, parketarja ali keramičarja, ki bi ti pri hiši popravil kakšno malenkost: "Veste, mi delamo samo na veliko, preveč dela imamo."

V koronatajmu so najbolj nastradali dijaki poklicnih šol. "Moj končuje poklicno šolo, ker pa ne more nikamor na prakso, še dve žici ne zna povezati!" sem slišal tarnati mater na robu obupa. Kakšni avtoserviserji, inštalaterji, strojni tehniki bodo nastali iz dobro teoretično podkovanih mojstrov brez prakse in brez praske? Tega si v resnici ne želimo izvedeti. Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.