Težave rešitve

Aljoša Stojič
07.02.2021 05:00
Reši se, kdor se ne more.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi slovenski pekapeji so si edini, da za šport ni rešitve. Medtem so se v Avstraliji na turnirje vrnili gledalci.
Reuters

Ursula von der Leyen: "Cepivo je rešitev naših težav."

Bogdan Gabrovec: "Šport ni težava, temveč rešitev tudi v času pandemije."

Janez Janša: "Iz dobrega inženirja ali zdravnika velikokrat skozi poklicno kariero nastane tudi dober menedžer. Izjemno redko pa iz dobrega ekonomista, filozofa ali pravnika skozi poklicno kariero nastane dober inženir ali zdravnik."

A bi predsednica Evropske komisije​ zgrešila, če bi rekla "cepivo je težava naših rešitev"? Ne. Ker smo se zabetonirali sredi nerešljivih težav, konkretnih rešitev (s cepivom vred), ki jih imajo odgovorni vseskozi na koncu jezika, pa od nikoder. In če kdo misli drugače, cenjeni imunolog reče, da "gre tukaj ... za neko obsedenost s samim sabo". Zdaj veste, kdo ni obseden, kaj ni težava in kaj ni rešitev.

A bi predsednik OKS brcnil mimo, če bi rekel "šport ni rešitev, temveč težava"? Kje pa, zadel bi v polno! Šport očitno ni rešitev, ker športnikov, teh dobrih 30 tisoč registriranih, ki prisilno mirujejo že pol leta, nihče v tej državi ne sliši in ne upošteva. Negibni športniki so mrtvi športniki, so težava, ki nas bo udarila čez pet in še bolj čez petdeset let. Vsi pekapeji so si edini, da za šport ni rešitve.

Bolj priročno za premierja je ukvarjati se s filozofiranjem, kako lepo je v naši domovini biti zdravnik, ki se lahko izkleše v menedžerja. Naj me kdo razsvetli, prosim. Jaz ob srčnem kirurgu srčno upam, da bo mojstrsko zarezal v srce, ne pa, da mi na operacijski mizi govori o študijskih smereh razvoja, ki ga bodo nekoč pripeljale do menedžerja Reala iz Madrida. Jasno, da filozof v tej državi nikoli ne bo imel zdravniške ali menedžerske plače. Ampak to ni težava filozofov, to je problem vladarjev, ki najlepše cvetijo v nevednosti.

Naj zaključim: "Iz dobrega filozofa velikokrat skozi poklicno kariero nastane tudi dober norec, izjemno redko pa iz dobrega poslanca, ministra ali vladarja skozi poklicno kariero nastane dober modrec."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.