Tovornjaki in prehitevanje: Pridni, v koloni

Aljoša Stojič
24.01.2021 05:00
Počasi se pride dlje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Temu je odklenkalo.
Igor Napast

Pred slabima dvema letoma sem v avtobusu za Budimpešto opazoval mirno madžarsko ravnico in se mi je zazdelo, da smo počasni, prepočasni - pa saj madžarska prestolnica ni na koncu sveta. Vprašam šoferja med obveznim postankom za vece, zakaj malo ne pospeši. Saj ne, da bi bil neki zagrizen ljubitelj hitrosti, ampak 80 km/h na totalno prazni avtocesti mi vseeno ni prijalo. "Ha, sem nekoč razmišljal enako kot vi, a me je že prva kazen spametovala - na Madžarskem lahko avtobusi na avtocesti in tudi na hitri cesti vozijo največ 80 km/h." Dobra zamisel, sem se takoj potolažil, če le zmanjša število nesreč, v katere so vpleteni tovornjaki in avtobusi.

Kot toplo pozdravljam ukrep, po katerem je po novem težkim vozilom podnevi prepovedano prehitevati na slovenskih avtocestah. V eni od lanskih zadnjih obsežnih akcij za večjo varnost v prometu so slovenski policisti pričakovano ugotovili, da "so vozniki tovornjakov in avtobusov med vožnjo pogosto utrujeni, prehitri in nepripasani". In če utrujeni tovornjakarji v EU povzročijo kar petino prometnih nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila, potem je prav, da takšni vsaj ne prehitevajo drug drugega in ob tem kravžljajo živce preostalim udeležencem v prometu.

Prehitevanje po polžje, ko se tovornjaka "postavita" drug zraven drugega in ohranjata status quo cele tri, štiri minute, je nerviralo vse - razen prehitevajočih se težkokategornikov. Verjetno ste kdaj naleteli na prizor, ko je prehitevani tovornjakar v takih primerih zanalašč pohodil plin in tako preprečeval sotrpinu, da bi ga premagal. Takšnemu izživljanju na avtocesti naj bi zdaj odklenkalo. In kot sem opazil v zadnjih dneh, se tovornjakarji držijo reda, ker drugega jim niti ne preostane. "Težka tovorna vozila s prehitevanjem ne zavirajo prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju," so zadovoljni pri Darsu. Ob tem bo olajšano delo reševalcev ob hujših prometnih nesrečah. Se pa zdaj, ko pridno vozijo v koloni, še bolj vidi, da je tovornjakov na cesti absolutno preveč. Zmagali bomo šele takrat, ko bo težkih vozil na naših cestah za dvakrat, trikrat manj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.