Bodo lahko kadili samo starejši od sto let?

NR
24.02.2019 02:56

Na Havajih utegnejo zakonito starost za nakup cigaret povišati na sto let, s čimer bi prepovedali kajenje za večino prebivalcev države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Po novem predlogu zakona, ki ga je predstavil demokrat Richard Creagan, naj bi zakonito starost za nakup cigaret postopoma povišali med letoma 2020 in 2024. Toda preden ta predlog postane zakon, ga morajo potrditi havajski zakonodajalci, poleg tega pa mora uspešno prebroditi tudi odpor tobačnih podjetij.
Predlog zakona se ne nanaša na e-cigarete, tobak za žvečenje in cigare. Dr. Creagan, ki je vrsto let delal kot zdravnik na urgenci, preden so ga leta 2014 izvolili za poslanca, je cigarete označil za "najbolj smrtonosni artefakt v zgodovini človeštva". Havaji so januarja 2017 postali prva ameriška zvezna država, v kateri so zakonito starost za nakup cigaret dvignili na 21 let. V večini drugih ameriških zveznih držav je zakonita starost za nakup cigaret 18 ali 19 let. Novi predlog zakona, poimenovan HB 1509, predvideva, da bi starost, pri kateri bi bilo dovoljeno kupovati cigarete, leta 2020 povišali na 30 let, leta 2021 na 40 let, leta 2022 na 50 let, leta 2022 na 60 let, medtem ko bi morali biti ljudje od leta 2024 za nakup cigaret stari sto let.
Creagan je za časnik Hawaii Tribune Herald izjavil, da je "tobačna industrija neverjetno pokvarjena". Cigarete je namreč zasnovala tako, da "povzročajo hudo zasvojenost, čeprav zelo dobro ve, kako smrtonosno je to". "Ljudem ne dopuščamo prostega dostopa do opioidov ali drugih zdravil na recept," poudarja Creagan.
​Predlog zakona se ne nanaša na e-cigarete in cigare, ker so te po Creaganovem mnenju za kadilce bolj varne od navadnih cigaret. Toda Havajski državni inštitut za raka opozarja, da so vsi tobačni izdelki škodljivi in da prav vsi povzročajo raka.
"Pri ljudeh, ki redno kadijo cigare in cigarete, obstaja podobno visoko tveganje, da zbolijo za rakom v ustni votlini in na požiralniku," opozarjajo izvedenci omenjenega inštituta. Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni poroča, da je kajenje v ZDA glavni vzrok vseh bolezni in smrti, ki bi jih lahko preprečili. V ZDA zaradi bolezni, ki so posledica kajenja, vsako leto umre približno pol milijona ljudi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta