10 najbolj pričakovanih filmov leta 2023: Od Moža z imenom Otto do Medveda na koki

Saša Britovšek Saša Britovšek
08.01.2023 03:00

Pred nami je razgibano filmsko leto, v katerem bomo nekatere največje zvezdnike občudovali morda celo v njihovih življenjskih vlogah. Zdi se, da bodo filmsko leto zaznamovale odmevne uspešnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otto (Tom Hanks) je godrnjavi vdovec, ki ga omehčajo novi sosedje.
Profimedia

Medtem ko ljubitelji sedme umestnosti v slovenskih kinih še čakamo na predvajanje tenkočutne osebne izpovedi Stevena Spielberga, film Fabelmanovi, si ogledujemo koledar novosti. Zdi se, da bodo filmsko leto 2023 zaznamovale odmevne uspešnice. Prišel je namreč čas za resnično velike vloge Toma Hanksa, Cate Blanchett, ​Olivie Colman, Margot Robbie, Brada Pitta, Colina Farella, Brendana Fraserja in drugih.

Mož z imenom Otto

Otto je Tom Hanks in Otto je Ove iz knjižne uspešnice Mož z imenom Ove, s katero je pred desetimi leti kot pisatelj debitiral švedski bloger Fredrik Backman. In medtem ko je švedska različica filma izšla decembra 2015, so se zdaj te grenko-komične zgodbe o čemernem vdovcu lotili tudi v Hollywoodu. Da je osrednja vloga zaupana Tomu Hanksu, ni presenetljivo, saj sta Hanks in njegova soproga Rita Wilson tudi producenta filma. Režiser Marc Forster je še pred snemanjem povedal, da se je v Beckmanov roman dobesedno zaljubil, kakor tudi v sporočilo, kako lahko nepričakovano prijateljstvo popolnoma spremni človekovo življenje.

Hanks, ki že dolgo ni igral v komediji, pravi, da ga je pritegnil Ottov boj s samoto, v kateri se vsake toliko znajde vsakdo. Vse velike zgodbe so zgodbe o samoti, pravi. "Otto se sooča s problemom razumevanja lastnine, skupnosti, odgovornosti, omejitev in najmanj, kar si kot belopolti samski Američan želi, je, da bi se v hišo nasproti njega priselila mehiška družina. Toda - najboljše, kar se mu zgodi v življenju, je, da se v hišo nasproti njega priseli mehiška družina," je Tom Hanks povedal o svoji novi filmski vlogi.

Imperij luči

Sam Mendes je svet navdušil pred več kot dvajsetimi leti s filmom Lepota po ameriško. Kasneje mu je bilo zaupanih tudi nekaj agentov 007, filmsko zgodovino je zaznamoval s filmi Pot v pogubo, Marinec, Krožna cesta in Tek za zmajem. V času svetovne pandemije pa je napisal in lani tudi režiral romantično dramo, ki jo posveča svoji mami, saj je tudi v njeni življenjski zgodbi našel navdih za lik Hilary, ki ga igra oskarjevka Olivia Colman.

Zgodba je postavljena v zgodnja osemdeseta leta, ko se žalostna direktorica kinodvorane v obmorskem mestecu sooči z nestrpnostjo družbe, sama pa se znajde v vrtincu strasti s temnopoltim mladeničem. Mendes je med pisanjem scenarija imel že v mislih Colmanovo in tako rekoč zanjo pisal vlogo, čeprav ta o tem ni vedela ničesar. "Od navdušenja, da ima vlogo zame, sem rekla 'da', še preden sem prebrala scenarij. Izkazalo se je, da je vloga fantastična. Povzročala mi je celo tremo, saj še nisem igrala lika z mentalno boleznijo, hkrati pa nisem želela razočarati Sama," je o svoji vlogi povedala Colmanova.

​M3gan

​Srhljivka za vse, ki se še spomnite originalnega Chuckija iz filma Otroška igra iz leta 1988. Tudi zdaj je tukaj lutka, a veliko bolj sofisticirana. M3GAN je umetnointeligentna realistična lutka, android model 3, ki jo je oblikovala robotičarka Gemma in jo poklonila svoji nečakinji siroti Cady. Inženirko robotike igra Allison Willams, medtem ko lutki v podobi resnične deklice glas posoja Jenna Davis. M3gan je programirana za najboljšo družbo otroku in ob tem najboljšo skrb za varnost. Cady in M3gan se zbližata, medtem pa robotka postaja vse bolj zaščitniška do deklice. Kar sledi, v marsičem spominja na srhljivo lutko iz osemdesetih in na vrsto njenih naslednic, le da je ta že postala viralna zvezda in priložnost za popularen model posnemanja na družbenih omrežjih.

Babilon

Režiser in scenarist Damien Chazelle se s filmom Babilon vrača v svojo dobro preverjeno okolje. Tisto, ki mu je pred leti že prineslo oskarja za film Dežela La La: Los Angeles v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Le da tokrat tega ne bo postregel v romantični epski zgodbi. Babilon je film o kaosu, o presežkih, o razuzdanosti, o nebrzdani dekadenci zgodnjega Hollywooda.

V Babilonu je Brad Pitt Jack Conrad, Li Jun Li pa je Lady Fay Zhu.
Profimedia

Na točki med nemim in zvočnim filmom se srečajo igralski zvezdniki Brad Pitt, Margot Robbie, Olivia Wilde, Tobey Maguire, Diego Calva, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li. Babilon med letošnje filmske hite prinaša spektakel in zabavo, a je v primerjavi z Deželo La La brez nežnosti, romantike in človeške šibkosti. Ameriška zvezdnica Margot Robbie je ob svetovni premieri povedala, da je bilo to delo zanjo neverjeten adrenalinski izziv, medtem ko je Brad Pitt na rdeči preprogi film slikovito opisal zgolj tako: "Nemi filmi so njihovim ustvarjalcem prinesli veliko več zabave, kot je imamo igralci danes. To so bili časi brez meja, ko je bilo v svetu zabave vse dovoljeno."

Nova filmska uspešnica med zvezde postavlja tudi novo ime, to je Diego Calva, tridesetletni mehiški igralec, ki se je za potrebe Babilona naučil angleščino.

Duše otoka

Neobičajna zgodba z zahodne irske obale je črna komedija Duše otoka. Film spremlja vseživljenjska prijatelja, ki se znajdeta v slepi ulici, ko eden nenadoma in brez pojasnila konča njuno razmerje. "Nič mi nisi naredil. Le na maram te več ... Vsak dan, ko mi boš težil, si bom s škarjami odrezal en prst. Dal ti ga bom, dokler ne bom ostal brez njih." S takšno grožnjo, za katero si ne drzne tvegati, ali je blef ali ne, se sooči Pádraic Súilleabháin. A ne da mu miru ...

"Ne maram te več!" Brendan Gleeson šokira Colina Farella v Dušah otoka.
Profimedia

Film je napisal in režiral Martin McDonagh, v osrednjih vlogah pa blestijo Colin Farell, Brendan Gleeson, Pat Shortt in Kerry Condon. Pred mesecem je prejel kar osem nominacij za nagrado Zlati globus, vključno z nominacijami za glavno moško vlogo Farrella, režiserja Martina McDonagha in za najboljšo komedijo ali muzikal. ​Duše otoka so še en fascinanten film v seriji presenetljivih umetnin, ki jih zadnja leta izbira Colin Farell.

Tár

Cate Blanchett je Lydia Tár, glavna dirigentka Berlinske filharmonije. Predana, strastna, briljantna, neomajna ... Tár je psihološka drama, ki jo je napisal in režiral Todd Field, prikazuje pa osebni in poklicni propad izmišljene skladateljice, virtuozne pianistke, varovanke velikega Leonarda Bernsteina. Film razkriva dvojno življenje slavne umetnice, ki je po eni strani osamljena bogatašinja v objemu glamuroznega življenja, ki pa ni neranljivo. Na drugi strani pa nam režiser ponudi javno podobo Lydie kot karizmatične osebnosti, za katero bi brez težav verjeli, da je resnična osebnost, in bi za njenimi osebnimi podatki brskali po internetu. Tár je bil lani še pred svetovno premiero razglašen za film leta po ocenah nekaterih kritiških združenj, na filmskem festivalu v Benetkah pa je Cate Blanchett ​prejela nagrado za najboljšo igralko. Na prihajajoče zlate globuse izvenserijski Tár odhaja s tremi nominacijami.

Kit

Igralca Brendana Fraserja povezujemo z akcijskimi filmi in pustolovskimi dogodivščinami. A človek, ki je zaslovel s filmsko franšizo Mumija, zdaj vstopa v popolnoma novo obdobje svoje kariere. V filmu Kit ga režiser Darren Aronofsky "spremeni" v osamljenega učitelja angleščine, ki se bori s težko obliko debelosti in se trudi vzpostaviti odnos s svojo odtujeno hčerko. Film temelji na dramski igri priznanega ameriškega dramatika mlajše generacije Samuela D. Hunterja, ki je pred leti žela uspeh na ameriških odrih in prejela velika gledališka priznanja. Fraser je za potrebe snemanja sicer moral pridobiti nekaj kilogramov, a še zdaleč ne toliko, kot so mu jih dnevno "dodali" mojstri filmske transformacije z aplikacijo protetičnih delov maske. Za preobrazbo naj bi potrebovali tudi do šest ur.

Halle Bailey kot mala morska deklica omogoča identifikacijo milijonom deklic, ki so doslej v Disneyjevih princesah občudovale le belopolte vrstnice.
Profimedia

Mala morska deklica

Pri Walt Disney Studios vabijo pod gladino morja s fantazijskim muzikalom Mala morska deklica. Znana Disneyjeva klasika o morski deklici, ki mora izbrati med srčno željo in svojim domom, je tokrat v rokah režiserja Roba Marshall, scenarij pa je delo Davida Mageeja in Jane Goldman. A bolj kot pričakovanje filma z osupljivo fotografijo in posebnimi vizualnimi učinki pod morsko gladino je te dni glasna zgodba naslovne igralke Halle Bailey. Ko je bilo prvič objavljeno, kdo bo nosilka osrednje vloge male Ariel, so se na produkcijo zgrnile rasistične kritike o njeni neprimernosti. A nedavna svetovna premiera je sprožila pravo družbeno gibanje, v katerega se vključujejo temnopolte deklice in njihovi starši z vsega sveta. Mala morska deklica Ariel namreč omogoča identifikacijo milijonom deklic, ki so doslej v Disneyjevih princesah občudovale le belopolte like. Posnetki odzivov punčk, ko zagledajo Halle kot Ariel, so preplavili svetovni splet in so nadvse ganljivi.

Keri Russell z medvedom na kokainu
Profimedia

Medved na koki

Naslov ni metafora za film o mafijskem šefu, čeprav je naslovnemu junaku ime Pablo Escabar. A Pablo je res osemdesetkilogramski črni medved, ki je leta 1985 v severni Georgii zaužil celo torbo kokaina. Film Medved na koki temelji na resničnem dogodku, režirala in koproducirala ga je Elizabeth Banks po scenariju Jimmyja Wardena. Ustvarili so temačen triler, črno komedijo, ki pa varuhom pravic živali verjetno ne bo prav nič smešen. A kaj, ko je bilo res! Naslov govori sam zase. V glavnih vlogah so Keri Russell, O'Shea Jackson Jr., Alden Ehrenreich in drugi, triler se obrne k fantaziji, ko medved morilsko divja v majhnem mestu Georgie.

Trkanje v koči

Ena težje pričakovanih grozljivk, ki v kinodvorane prihaja februarja, prinaša srh in grozo. Temelji na romanu avtorja Paula Tremblayja iz leta 2018 Koča na koncu sveta. V oddaljeni koči štirje oboroženi neznanci vzamejo deklico in njena starša, ki so tam na počitnicah, za talce, od družine pa zahtevajo nepredstavljivo odločitev, da bi preprečili apokalipso. Ker ima družina omejen dostop do zunanjega sveta, se mora odločiti, v kaj naj verjame, preden bo vse izgubljeno. Režiser M. Night Shyamalan je filmski ustvarjalec, znan po svojih zapletenih koncih, zato si ga lahko obetamo tudi tokrat. V glavnih vlogah zaigrajo Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, novinka Kristen Cui, Abby Quinn in Rupert Grint.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta