Stoletje stara filmska zapuščina Avgusta Veličana Beštra kot novoletno darilo

kr
30.12.2022 05:50

Baza slovenskih filmov bo med 30. decembrom in 2. januarjem omogočila brezplačen ogled treh filmov pionirja slovenskega filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bešterjev prvi film Smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije v Planici pri Ratečah (1922) 
SFA

Dokumentarni posnetki Avgusta Veličana Beštra iz Kraljevine SHS sodijo med najstarejše barvno tonirane slovenske filme in danes štejejo že sto let. Nekajminutni filmi Zadnja pot narodnih mučenikov v domovino, Smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije v Planici pri Ratečah in Kralj Aleksander na Bledu bodo brezplačno dostopni od 30. decembra ob osmih zvečer naprej, so sporočili iz Baze slovenskih filmov.

Avgust Veličan Bešter (1891–1938) je na Dunaju sprva obiskoval fotografsko-slikarsko šolo, pozneje pa še filmsko. Ukvarjal se je s portretno in dokumentarno fotografijo, tako se je ohranilo veliko njegovih portretov znanih Slovencev. Leta 1922 je ustanovil prvo filmsko podjetje pri nas. Vse filme je sam režiral, snemal in montiral. Bešter je v svoji karieri posnel več filmov, ohranilo pa se jih je le pet. Poleg filmov Karola Grossmanna so filmi Veličana Beštra edini slovenski filmi, ki so prešli v javno domeno. Izvirne kopije hrani Slovenski filmski arhiv.

Prekop judenburških žrtev je do nedavnega veljal kot delno ohranjen, manjkal mu je uvodni del, ki je bil odkrit ob inventurnem pregledu nitratnih filmov, ki jih Slovenski filmski arhiv hrani v posebej urejenem skladišču v Borovcu na Kočevskem. Tako je zdaj ugotovljen tudi izvirni naslov filma – Zadnja pot narodnih mučenikov v domovino. Film prikazuje prevoz posmrtnih ostankov voditeljev vojaškega upora, ustreljenih leta 1918.

Beštrov prvi film Smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije v Planici pri Ratečah so predvajali v kinu Ideal v Ljubljani in o njem kot o prvem slovenskem filmu poročali v časopisju. Sprejem kralja Aleksandra Karađorđevića na železniški postaji na Bledu in pregled častne čete pa prikazuje film Kralj Aleksander na Bledu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta