Zvezdnika kultnega filma 60-ih zaradi prizorov golote tožita Paramount za 500 milijonov dolarjev

D.Ži
04.01.2023 10:19

Olivia Hussey in Leonard Whiting sta režiserju verjela, da njune razgaljenosti v filmu Romeo in Julija ne bo, a ta besede ni držal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leonard Whiting in Olivia Hussey v Romeu in Juliji leta 1968.
Profimedia

Skoraj 55 let po adaptaciji filma Romeo in Julija Franca Zeffirellija, ki je bil nominiran celo za oskarja, zvezdnika filma tožita družbo Paramount Pictures za več kot 500 milijonov dolarjev zaradi golote.

Profimedia

Olivia Hussey in Leonard Whiting sta bila šele najstnika, ko sta osupnila občinstvo v predelavi Romea in Julije leta 1968. Film je bil uspešnica in bil nominiran za štiri oskarje, a je sprožil tudi polemiko zaradi prizora v spalnici, ki je vključeval Whitingovo zadnjico in Husseyjine gole prsi.

Profimedia

Hussey in Whiting, ki sta danes stara 70 let, sta v petek vložila tožbo na višjem sodišču Santa Monice, v kateri Paramount obtožujeta spolnega izkoriščanja in distribucije slik golih mladoletnikov.

Profimedia

Tožba trdi, da je Zeffirelli, ki je umrl leta 2019, obema igralcema zagotovil, da v filmu ne bo golote in da bosta v prizoru v spalnici nosila spodnje perilo kožne barve. Toda v zadnjih dneh snemanja naj bi ju režiser rotil, naj nastopita gola, "sicer bo film propadel".

Profimedia

Hussey je bil takrat star 15 let, Whiting pa 16. Glede na tožbo jima je Zeffirelli pokazal, kje bo postavljena kamera, in jima zagotovil, da njuna golota ne bo fotografirana ali objavljena v filmu. V tožbi trdita, da je bil nepošten in da sta bila Whiting in Hussey dejansko posneta gola brez njune vednosti.

"To, kar so jima povedali, in to, kar se je zgodilo, sta dve različni stvari. Francu sta zaupala. Pri 16 letih sta kot igralca verjela, da ne bo izdal njunega zaupanja. Franco je bil njun prijatelj in iskreno, pri 16 letih, kaj naj bi sploh storila. Nista imela možnosti. Ni bilo gibanja #MeToo," pravi Tony Marinozzi, menedžer obeh igralcev.

Profimedia

Hussey in Whiting naj bi, kot piše v tožbi, v 55 letih od izida filma trpela duševne bolečine in čustveno stisko ter izgubila priložnosti za zaposlitev. Kljub uspehu filma sta imela po Romeu in Juliji zelo skromni igralski karieri. Zahtevata odškodnino, "ki naj bi presegla 500 milijonov dolarjev".

"Gole podobe mladoletnikov so nezakonite in jih ne bi smeli prikazovati. Bila sta zelo mlada naivna otroka v 60. letih, ki se nista zavedala, kaj ju bo doletelo. Nenadoma sta postala slavna na ravni, ki je nista pričakovala, in bila zlorabljena na način, s katerim se nista znala soočiti," pravi odvetnik igralcev Solomon Gresen.

Leonard Whiting in Olivia Hussey trdita, da ju je sodelovanje v legendarnem filmu zatravmiralo. 
Profimedia

Tožba se delno opira na kalifornijski zakon, ki je začasno prekinil zastaralni rok tožb zaradi spolne zlorabe starejših otrok, sodišča pa so med drugimi doživela naval pritožb proti ameriškim skavtom in katoliški cerkvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta