V Franciji glede na projekcije presenetljivo v vodstvu levica: "Naš narod se je izognil najslabšemu"

STA
07.07.2024 21:48

Skrajno desni Nacionalni zbor je šele na tretjem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V levem zavezništvu Nova ljudska fronta (NLF) po zmagi na parlamentarnih volitvah v Franciji pričakujejo, da bodo lahko oblikovali vlado. Medtem na skrajni desnici predsednika Emmanuela Macrona obtožujejo, da je državo dal v roke skrajni levici. Macron pa pravi, da je treba biti previden pri interpretaciji rezultata volitev.

Vodja Nepokorne Francije, ene od članic NFL, Jean-Luc Melenchon, je po objavi projekcij, po katerih je levo zavezništvo v drugem krogu volitev dobilo največ glasov, dejal, da mora vladanje prevzeti leva koalicija. "Naš narod se je izognil najslabšemu," je v zvezi z rezultatom skrajne desnice še dejal Melenchon.

Reuters

Tudi vodja socialistov Olivier Faure si ne želi vlade z Macronovim sredinskim taborom. Zavzel se je za prenovo Francije, med drugim z velikimi vlaganji v zeleni prehod ter večjo obdavčitvijo najbogatejših.

Generalna sekretarka Zelenih, ki so prav tako v levi koaliciji, Marine Tondelier je dejala, da želijo vladati, saj so zmagali na volitvah. "Danes je zmagala socialna pravičnost, danes je zmagala okoljska pravičnost in danes je zmagal narod," je dejala.

Levo zavezništvo je bilo sicer oblikovano pred volitvami, v njem so stranke od komunistov in skrajne levice do socialistov in zelenih. Nimajo jasnega vodje niti ne skupnega programa.

Medtem je vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora in premierski kandidat stranke Jordan Bardella dejal, da je Macronovo zavezništvo s skrajno levimi strankami francoski narod oropalo reforme politike, ki si jo je želel. Predsednik je državo vrgel v roke skrajne levice, je dejal Bardella.

Reuters

Nekdanja dolgoletna vodja stranke Marine Le Pen pa je zatrdila, da je bila njihova zmaga le preložena in da so "semena jutrišnje zmage v današnjem rezultatu".

RN je po prvem krogu računal na zmago tudi v drugem krogu, a so se njihove možnosti zmanjšale po usklajenem delovanju sredinskega in levega tabora. Med obema krogoma je kandidaturo namreč umaknilo 224 kandidatov, s čimer so kandidati levice in sredine želeli omogočiti čim večje število glasov tistemu, ki bo stal nasproti kandidatu skrajne desnice.

Iz Elizejske palače so po objavi prvih projekcij pozvali k previdnosti pri interpretaciji izidov volitev. Predsednik ocenjuje, da je njegov sredinski blok po sedmih letih na oblasti še vedno zelo živ, so sporočili.

Reuters

Predsednik bo počakal, da se oblikuje nova skupščina, preden bo sprejel potrebne odločitve, so sporočili iz Elizejske palače. Macron pa danes naj ne bi nagovoril javnosti.

Premier Gabriel Attal je medtem zvečer sporočil, da bo v ponedeljek odstopil s položaja. "Čeprav smo dobili več sedežev od napovedanih, nimamo večine, zato bom zjutraj predsedniku podal odstopno izjavo," je dejal, ob tem pa dodal, da bo naloge opravljal, dokler bo potrebno.

Dodal je, da nobena od skrajnih strani danes ni dobila večine, za kar je "zaslužen francoski duh".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta