Spadajo izdelki iz nezakonitih izraelskih naselbin v trgovine?

Kristina Božič
19.11.2019 18:22

Sodba sodišča EU, da morajo biti izraelski izdelki iz naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih jasno označeni, doživlja vsevrstne odzive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz izraelskih naselbin na okupiranih palestinskih ozemljih izvažajo predvsem kmetijske proizvode in vino.
Reuters

Prejšnji torek, ko je sodišče EU objavilo sodbo, je Izrael na ozemlju mandatne Palestine začel z bombnimi napadi, ki so ubili vsaj 34 ljudi v Gazi. Teden dni po sodbi so ZDA napovedale konec razlikovanja med teritorijem Izraela, mednarodno pripoznanim z zeleno črto od leta 1949, in okupiranim ozemljem Palestine, kjer Izrael gradi mesta in infrastrukturo izraelske države v nasprotju z mednarodnim pravom. Sodišče EU je v sodbi poudarilo, da oznaka "izraelska naselbina" sporoča, da se z naselbinami izvaja politika preseljevanja prebivalstva, ki jo Izrael zunaj svojega ozemlja izvršuje s kršitvijo pravil mednarodnega humanitarnega prava.
"Na živilih s poreklom z ozemelj, ki jih zaseda država Izrael, je treba ozemlje porekla teh živil, če izvirajo iz izraelske naselbine na teh ozemljih, navesti skupaj s takim izvorom," je odločilo Sodišče EU. Če na izdelkih, zlasti prehrambnih, ki so na prodaj v Evropski uniji, tega napisa ni, temveč je na njih navedeno le ozemlje porekla, bi to lahko zavedlo potrošnike. Sodišče je dodalo, da pravo EU zahteva, da se z obveščanjem potrošnikom zagotovi podlaga za ozaveščeno izbiro. "Okoliščina, da živilo izvira iz naselbine, ustanovljene s kršitvijo pravil mednarodnega humanitarnega prava, vpliva na etične presoje, ki lahko vplivajo na odločitve potrošnikov za nakup, in to še toliko bolj, ker so nekatera od teh pravil bistvena pravila mednarodnega prava," so zapisali.

Poiščite seznam in poštno številko

Na slovenski finančni upravi (FURS), v okviru katere deluje carinska uprava, pojasnjujejo, da so izraelski izdelki iz nezakonitih mest in ozemelj v okupirani Palestini izvzeti iz tako imenovane preferencialne obravnave, ki jo za izdelke iz Izraela določa sporazum med EU in Izraelom. Izraelske izdelke iz okupirane Palestine prepoznajo na podlagi seznama krajev in poštnih številk, ki ga objavlja komisija EU. Na finančni upravi so že februarja pojasnili, da je seznam razdeljen v Del I in Del II. Izdelki iz krajev iz prvega dela so avtomatično izločeni, v delu II pa so kraji, "locirani ob mejni liniji in gre za stanovanjski del. V tem primeru preferencialne tarifne obravnave ni mogoče avtomatično zavrniti" - ali se jo zavrne, odloči - če to kdo zahteva - delegacija EU v Tel Avivu. Carina izdelke obravnava na podlagi carinskih deklaracij, ki jih izpolnijo uvozniki, informacijski sistem pa naj bi onemogočal, da bi pod preferencialno obravnavo šel izdelek, za katerega bi bila vnesena poštna številka naselbine. Ali in koliko izraelskih izdelkov ima ali je imelo napačno vneseno poštno številko porekla, se ne ve.
Za natančnejše oznake izdelkov na trgovinskih policah so sicer pristojni na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ti so sporočili, da se s sodbo strinjajo, a ne pričakujejo, da bo bistveno "vplivala na naše sodelovanje s FURS". Poštna številka bo tako še naprej edini znak, po katerem bi kupec lahko razbral, da gre za izdelek, ki je produkt nezakonitih izraelskih politik.

Za konec dvojnih standardov EU

V globalnem solidarnostnem gibanju BDS, ki zahteva spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic na ozemlju mandatne Palestine, pravijo, da je sodba sodišča EU pomembna potrditev njihovih opozoril. "Potrebnega pa je še več javnega in pravnega pritiska, da bo EU končala z dvojnimi standardi in bo, kot zahtevata mednarodno pravo in pravo EU, končala podporo protipravni in kriminalni politiki okupacije, ki jo Izrael izvaja nad Palestinkami in Palestinci," pozivajo k čimprejšnji splošni prepovedi uvoza izdelkov iz izraelskih naselbin in prepovedi poslovanja z njimi. Za tako prepoved se zavzema tudi uradna palestinska politika. Palestinski diplomat Saeb Erekat je dejal, da odločitev Sodišča EU pozdravljajo: "Evropske države pozivamo, da implementirajo svoje pravne in politične obveznosti." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta