Sojenje za pariške napade, ki so bili uvod v teroristično leto 2015

ZUR
29.08.2020 05:00

Več kot pet let po napadih na uredništvo tednika Charlie Hebdo in judovsko trgovino končno začetek sojenja pomočnikom treh mrtvih teroristov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi večji teroristični napad v Evropi jamuarja leta 2015 je sprožil splošno solidarnost.
Reuters

V sredo se bo v Parizu začelo sojenje 14 domnevnim sostorilcem v napadih džihadistov na redakcijo francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo in judovsko trgovino v Parizu pred več kot petimi leti. Napadi so napovedali val islamističnega nasilja, zaradi katerega je samo v Franciji umrlo 258 ljudi, in sprožili skrb zbujajoča vprašanja o tem, ali lahko moderna Francija ohrani varnost in harmonijo v svoji večkulturni družbi.
Sedmega januarja 2015 sta brata Said in Cherif Kouachi z orožjem vdrla v uredništvo tednika Charlie Hebdo in ubila dvanajst ljudi, tudi nekatere najslavnejše francoske karikaturiste. Za satirični tednik Charlie Hebdo je značilen slog brez tabujev, kontroverzna karikatura preroka Mohameda pa je tedaj razdelila državo. Dan kasneje je Amedy Coulibaly, ki je Cherifa Kouachija spoznal v zaporu, med rutinsko prometno kontrolo zunaj Pariza ubil 27-letno policistko Clarisso Jean-Philippe. Coulibaly je 9. januarja ubil še štiri jude, talce v trgovini Hyper Cacher na vzhodu Pariza. V posnetem videu je povedal, da so bili napadi v imenu džihadistov Islamske države usklajeni. Coulibalyja so ubili policisti, ko so vdrli v trgovino, brata Kouachi pa sta se ubila v tiskarni, kamor sta se zatekla po policijskem pregonu, v kraju Dammartin-en-Goele severovzhodno od Pariza. Trije glavni storilci so mrtvi, sostorilcem, ki so tem logistično pomagali, pa bodo po več mesecih zamude zaradi pandemije končno začeli soditi. Sodišče v Parizu bo zasedalo do 10. novembra, ves postopek pa bodo zaradi javnega interesa snemali v arhivske namene.
Trem od 14 osumljencev sodijo v njihovi odsotnosti: Hayat Boumedienne, Coulibalyjevi partnerici, in bratoma Belhoucine, Mohamedu in Mehdiju. Vsi trije naj bi bili pobegnili na območje severne Sirije in Iraka in naj bi bili mrtvi, kar pa ni bilo nikoli potrjeno. Prav Mohamed Belhoucine in 35-letni Ali Riza Polat, francoski državljan turškega porekla, sta glavna osumljenca za terorizem in jima grozi najvišja, dosmrtna zaporna kazen. Polat, ki naj bi bil tesno sodeloval s Coulibalyjem, je osumljen osrednje vloge pri načrtovanju napadov - priskrbel naj bi bil orožje, ki so ga uporabljali trije glavni napadalci. Takoj po napadih je večkrat poskušal zapustiti Francijo, a je od marca 2015 v priporu. Mohamed Belhoucine naj bi bil idejni vodja in Coulibalyjev mentor, pomagal naj bi mu bil pri vzpostavitvi komunikacije z Islamsko državo. Drugim osumljencem bodo sodili zaradi povezanosti s teroristično skupino, za to kaznivo dejanje pa je predpisana kazen do 20 let zapora.
Na sodišču bodo pričali ljudje, ki so se v napadu na tednik in judovsko trgovino rešili, sojenje pa bo zagotovo obudilo spomine na eno najtemnejših poglavij sodobne francoske zgodovine. Pokol je združil Francijo, po vsem svetu pa je odmeval slogan #JeSuisCharlie (Jaz sem Charlie). "To sojenje je za vpletene zelo pomembno," sta v svoji izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP poudarili Marie-Laure Barre in Nathalie Senyk, odvetnici žrtev pri satiričnem tedniku Charlie Hebdo, in dodali: "Čakajo na trenutek, ko bo jasno, kdo je to storil, čeprav vedo, da tisti, ki so streljali, več ne živijo." Po besedah odvetnice obrambe Safye Akorri pa bo med sojenjem na preizkušnji tudi strogost francoskega pravosodnega sistema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta