Slovenec v Bratislavi: Večina je šokirana nad oprostilno sodbo za naročnika umora novinarja, tudi predsednica

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
03.09.2020 18:35

Slovenec v Bratislavi Borut Meršak za Večer govori o tem, kako je slovaška javnost šokirana nad razsodbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovaški podjetnik Marian Kočner pod do zob oboroženim spremstvom zapušča sodišče pri Bratislavi kot nedolžen.
Jakub Gavlak

V kraju Pezinok, severovzhodno od prestolnice Bratislave, so danes domnevnega naročnika umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove februarja 2018 v kraju Velka Mača, to je poslovneža in milijonarja Mariana Kočnerja, pred posebnim sodiščem spoznali za nedolžnega. Sodni senat je za osvoboditev glasoval z dvema glasovoma proti enemu, pri čemer na Slovaškem opozarjajo, da je to zelo nevsakdanje preglasovanje v tako odmevnih sodnih primerih. Sodišče je sicer že aprila letos na 23 let zapora obsodilo bivšega vojaka Miroslava Marčeka, ki je priznal, da je izvedel dvojni umor. Na 15 let zapora so medtem že lani obsodili tudi posrednika pri umoru, namreč Zoltana Andruska, ki je že prej priznal krivdo.

Ni bilo neposrednih dokazov

Zdaj so bili na zatožni klopi še trije. Torej domnevni naročnik umora Kočner, domnevna organizatorka Alena Zsuzsova in Tomaš Szabo, ki naj bi pomagal strelcu Marčeku. Vsi trije so krivdo zanikali. Za vsakogar je tožilstvo zahtevalo po 25 let zapora. "Zločin je bil storjen, a ni dokazano, da ga je naročil Kočner in ga je organizirala Zsuzsova," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP rekla sodnica Ruzena Sabova.
Predsednik Slovensko-slovaškega poslovnega kluba, Korošec Borut Meršak, ki že desetletja živi na Slovaškem, nam je dejal, da je bila slovaška predsednica Zuzana Čaputova nad oprostilno obsodbo šokirana. Prav tako kot večina slovaške javnosti. A dodaja: "Po drugi strani pa so nekateri pohvalili slovaško pravosodje, češ, da ni podleglo medijskemu linču nad obtoženci." Kot je znano, je tedaj 27-letni Kuciak, preden so ga umorili, preiskoval nepregledne posle podjetnika Kočnerja. Preiskoval in pisal je tudi o povezavah med italijansko mafijo in slovaškimi politiki. Njegov umor je vrgel temno senco na socialdemokratsko vlado Roberta Fica iz stranke Smer in sprožil množične proteste, kakršnim na Slovaškem niso bili priča od padca komunizma. Pod pritiskom je premier Fico moral odstopiti, prijeli pa so tudi več sodnikov in državnih tožilcev. Afera je precej spremenila politično krajino Slovaške in tudi razmerje moči v tej državi, piše slovenska tiskovna agencija STA.
Pa vendar je posebno sodišče menilo, da za vpletenost v umor in obsodbo Kočnerja in tudi ne njegove asistentke Zsuzsove tožilstvo ni zbralo dovolj prepričljivih dokazov oziroma naj bi bili njegovi dokazi samo posredni. Recimo zgolj gibanje na podlagi mobilnega telefona. Ali kot je, denimo, Kočnerjev dvig večje vsote denarja tik pred umorom v Velki Mači. Kočner je v sklepnem nagovoru julija zanikal umor in vztrajal, da ni svetnik, vendar ni morilec: "Vsekakor nisem tako neumen, da ne bi vedel, kam vodi umor novinarja."

Drugi morilec v zapor

Kočner je sicer včeraj bil obsojen za nelegalno posedovanje orožja, za kar mora plačati pet tisoč evrov kazni ali pa ga čaka pet mesecev zapora. Tomaš Szabo, še eden od obtoženih za sodelovanje pri umoru Kuciaka, pa je dobil 25 let strogega zapora. V Kolarovu naj bi bil ubil podjetnika Petra Molnara, vpleten pa je bil tudi v umor Kusiaka in Kušnirove, kar je bil priznal tako kot Marček. Oba sta med zaslišanjem povedala, da naj bi umor novinarja naročila Zsuzsova, še opozarja Meršak, in to po nareku Kočnerja. Tako kot Kočner je tudi Zsuzsova te navedbe vselej odločno zanikala, preiskovalci pa očitno materialnih in nedvoumnih dokazov niso našli.Vendar Kočner, piše spletni portal Slovak Spectator, ostaja v priporu, saj je bil že prej obsojen na 19 let ječe zavoljo poneverbe menic v višini 69 milijonov evrov. Se je pa med tem pritožil. Tudi Zsuzsova, piše dnevnik Dennik N, se svobode ne bo naužila. V pripor gre zavoljo obtožb, da je sodelovala v pripravah na umor tožilcev Maroša Žiline in Daniela Lipšica. Lipšic je bil nekdanji notranji in tudi pravosodni minister, v procesu za umor Kuciaka pa odvetnik umorjenih žrtev. V vsej tej že tako hudi mafijsko krvavi zgodbi pa Zsuzsovo za nameček krivijo še naročila izpeljanega umora nekdanjega župana Hurbanova Laszla Basternaka.

Sodišče zamudilo priložnost

Kuciakov oče je po izreku sodbe dejal, da ga je ta "ohromila" in da lahko le upa, "da bo pravica sčasoma prevladala". Slovaški premier Igor Matovič je na facebooku ocenil, da se skušata glavna krivca očitno izmakniti roki pravice, a da ju bo ta enkrat že še ujela.
Komisarka Sveta Evrope Dunja Mijatović je zapisala, da sodba "kaže, da je še potrebno delo za zagotavljanje pravice in preprečevanje nekaznovanosti". Mednarodni inštitut za tisk (IPI) s sedežem na Dunaju pa je Kočnerjevo oprostitev označil za "velik korak nazaj za pravico in boj proti nekaznovanosti". Tudi Novinarji brez meja so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA šokirani: "Sodišče je zamudilo priložnost, da bi poslalo nujen in potreben signal zoper nekaznovanost in proti mafijskim strukturam na Slovaškem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta