Rusi napredujejo s tempom, ki ga nismo zaznali od leta 2022: "Taktika je primitivna in neizprosna"

M.R.
16.10.2024 15:50

Avgust in september sta bila po podatkih ameriških obveščevalnih služb za Ruse najbolj krvava meseca od začetka vojne v Ukrajini. Dnevno naj bi jih bilo ubitih ali ranjenih več kot 1200.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v kraju Kurahovo v regiji Doneck
Profimedia

Verjetno tudi zato, ker Rusija pred zimo, ko bodo bojišča zaradi blata precej težje prehodna, krepi svoje napade. Izraz "mlin za meso" je postal sinonim za rusko vojaško strategijo pri poskusih zavzemanja Donbasa. V preteklih mesecih je tako Rusija v Ukrajini izgubila največ žive sile pri zavzemanju ukrajinskega teritorija, poroča ameriški časnik Times

"Njihova taktika je primitivna, a so neizprosni," je za Times povedal 24-letni ukrajinski poročnik Andrij. Razložil je, da vsako jutro na fronti okoli 3. ure zbudi svoje kolege, nato preveri zaloge streliva, če ima še čas, pa tudi nekaj poje, preden sovražnik ob zori napade. 

Rusi svoj juriš pehote in oklepnih vozil skušajo prikriti z dimom. Skušajo se približati vsaj za 300 metrov, a le redko pridejo do ukrajinske obrambne linije. Ko sonce vstane, so spopadi končani, nikogaršnje ozemlje pa postane močvirje mrtvih Rusov, piše dopisnik Timesa Tom Ball

Andrij, ki je sicer pripadnik ene izmed zračnodesantskih brigad na bojni črti pri Kurahovu v regiji Doneck, ocenjuje, da vsak dan umre med 20 in 30 Rusov. Pa čeprav se zdi, da gre za samomorilsko taktiko, strategija ni povsem neučinkovita. 

V zadnjih dveh mesecih Rusija osvaja ukrajinsko ozemlje s tempom, kakršnega od začetka vojne v Ukrajini še niso videli. Andrij pravi, da v te juriše ruska vojska pošilja slabše izurjene vojake. "Vendar to vseeno izčrpava naše zaloge streliva in vsakič je pri tem ranjen ali ubit tudi kak naš pripadnik," je povedal. Včasih Rusom tudi uspe priti do njihove obrambne linije in ga morajo nato najti in likvidirati. Pojasnil je, da so Rusi pred dvema tednoma uspeli napredovati 500 metrov.

Kurahovo je okoli 60 kilometrov južno od Pokrovska in je pomembno energetsko in logistično središče. Če bi Rusom uspelo zavzeti obe mesti, bi si s tem zagotovili odskočno desko za nadaljevanje osvajanja regije Doneck. 

Nekateri prebivalci pomagajo Rusom

Trenutno je zaradi bojev v Kurahovu uničenih ali poškodovanih že okoli 70 odstotkov zgradb. V mestu je ostalo okoli 1000 od 20.000 ljudi, ki so tu živeli pred vojno. 

Prebivalca kraja Kurahovo v Ukrajini, ki sta ostala navkljub bojem za mesto.
Profimedia

"Skoraj vsi lokalni prebivalci, ki sem jih spoznal, nas podpirajo. Vendar pa moramo nenehno menjavati položaje, ker so tudi taki, ki sporočajo koordinate Rusom," je za Times povedal Nazar Vojtenkov, pripadnik 79. ukrajinske brigade.

Ni več pravih vojakov 

Kot povsod drugod tudi tu Ukrajincem primanjkuje streliva in vojakov. Ob mobilizaciji v začetku leta se je poleti in v začetku jeseni brigadi pridružilo 200 novih vojakov. Nekateri so alkoholiki, nekateri so težje bolni, skoraj vsi pa so starejši od 35 let. "Ti ljudje si ne želijo biti tu," pa je povedal 56-letni narednik, ki je odgovoren za urjenje vojaških obveznikov. "Niso motovirani tako kot tisti, ki so se sami prijavili za boje. Zaloge teh fantov so usahnile že lani," je dodal.

Povedal je tudi, da je urjenje, ki temelji na pravilih, ki so jih razvile članice zveze Nato, nezadostno. "Naučili so se gibati tako, da gledajo cev svoje puške, kar je učinkovito za mestne boje, ne pa za tukaj, kjer so mine povsod pod nogami," je povedal. Omenil je tudi drone in tako imenovane drseče bombe.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta