Nemčija ob obisku Zelenskega napovedala dodatno vojaško pomoč Kijevu

STA, A.L.
11.10.2024 17:01

Nemčija je ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega danes v Berlinu obljubila Kijevu nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 1,4 milijarde evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Scholz je pred srečanjem z Zelenskim napovedal dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 1,4 milijarde evrov, ki naj bi jo Kijevu do konca leta dobavili skupaj z Belgijo, Norveško in Dansko.
Reuters

Pomoč po besedah kanclerja Olafa Scholza med drugim vključuje tudi sisteme zračne obrambe. Zelenski se je Berlinu zahvalil za podporo in poudaril, da se pomoč Ukrajini ne sme zmanjšati.

Scholz je na današnjem srečanju z Zelenskim vnovič potrdil podporo Ukrajini. "Nemčija še naprej trdno stoji na strani Ukrajine," je zatrdil kancler in obsodil ruske napade na ukrajinsko infrastrukturo, katerih namen je zlomiti voljo ukrajinskega prebivalstva do upora.

Scholz je pred srečanjem z Zelenskim napovedal dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 1,4 milijarde evrov, ki naj bi jo Kijevu do konca leta dobavili skupaj z Belgijo, Norveško in Dansko. Sveženj vključuje sisteme zračne obrambe, topništvo in brezpilotne letalnike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski, ki se je v okviru turneje po evropskih prestolnicah danes ustavil še v Berlinu, se je zahvalil Scholzu za podporo njegove države Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

Pomoč Kijevu se ne bi smela zmanjšati

"Nemčija je naši državi pomagala bolj kot drugi s sistemi zračne obrambe," je izjavil in poudaril, da je to rešilo na tisoče ukrajinskih življenj.

Kot je ob tem še opozoril, se pomoč Kijevu ne bi smela zmanjšati. Ukrajina si prizadeva za pravičen mir, je še dejal Zelenski, ki si želi, da bi se vojna z Rusijo končala leta 2025. "Rad bi to videl najkasneje naslednje leto, 2025," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po besedah Scholza sta se z Zelenskim strinjala, da bo prišlo do še ene mirovne konference, na kateri naj bi sodelovala tudi Rusija. "Jasno je, da je mir mogoče doseči le na podlagi mednarodnega prava. To bo zahtevalo še ogromno truda," je dejal kancler in dodal, da ne bodo sprejeli "nobenega diktiranega miru iz Rusije", navaja dpa.

Zelenski bi se moral v soboto udeležiti srečanja voditeljev držav kontaktne skupine za Ukrajino v ameriškem oporišču v nemškem Ramsteinu, vendar je bil vrh preložen, potem ko je ameriški predsednik Joe Biden udeležbo odpovedal zaradi orkana Milton, ki je opustošil dele ZDA.

Zelenski se je namesto tega odpravil na turnejo k svojim najpomembnejšim evropskim zaveznikom, v okviru katere je obiskal še London, Pariz in Rim.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta