Potniki drago plačujemo za čistejše okolje

DR
31.07.2023 05:00

Cene železniških vozovnic so v Evropi tudi do 30-krat višje kot cene letalskih vozovnic, opozarjajo v okoljevarstveni organizaciji Greenpeace.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najceneje in najbolj ekološko bi bilo iti na pot s kolesom, tudi vlaki so okoljsko primerni, a pregrešno dragi.
Reuters

Zaradi vročinskega vala v Evropi in vse večje podnebne krize se številni potniki namesto za letala, ki onesnažujejo okolje, odločajo za vlake. Toda tisti, ki si prizadevajo za potovanje z manj ogljičnega odtisa, se soočijo z visokimi stroški. Toda v Evropi lahko za vožnjo z vlakom na dolge razdalje odštejete skoraj 30-krat več kot za let z letalom.

V poročilu je okoljevarstvena skupina Greenpeace primerjala cene letalskih in železniških vozovnic z devetih različnih terminov na 112 evropskih linijah. Železniške vozovnice so bile v povprečju dvakrat dražje od letalskih. Potovanje z vlakom iz Združenega kraljestva v Evropo, ki vključuje pogosto drago vožnjo z vlakom Eurostar na celino, pa je bilo v povprečju štirikrat dražje od letalskega prevoza. Podobno velja za Španijo, katere železniško omrežje za visoke hitrosti sestavljajo štirje konkurenčni ponudniki železniških storitev. Pri 71 odstotkih analiziranih povezav so bili leti cenejši od vlakov.

Bilo je tudi nekaj šokantnih podražitev. V maju je za "last minute" prevoz iz Londona v Barcelono, ki je bil rezerviran dva dni pred odhodom, cena železniške vozovnice znašala 384 evrov, medtem ko je bila cena letalske ponudnika Ryanair 12,99 evra – torej je prevoz z vlakom bil 29,6-krat dražji od letalskega prevoza. London–Barcelona je sicer tretja najbolj priljubljena letalska linija na kratke razdalje v Evropi. Po podatkih Greenpeacea je leta 2019 to linijo prepotovalo 3,36 milijona ljudi, kar pomeni, da bi odločitev za prevoz z vlakom namesto letalskega prevoza zmanjšala izpust za 461.000 ton toplogrednih plinov, kar je enako kot letne emisije več kot 300.000 avtomobilov. "Zakaj bi se kdo peljal z vlakom iz Londona v Barcelono in za vozovnico plačal do 384 evrov, če lahko za letalsko vozovnico odštejemo smešnih 12,99 evra?" je navedeno v poročilu. "Državljani si zaslužijo dostop do čistega, učinkovitega in cenovno dostopnega prometnega sistema, ki ne škoduje podnebju, ljudem in našemu planetu." Države z najdražjimi železniškimi vozovnicami v primerjavi z letalskimi so bile Združeno kraljestvo, Španija, Belgija, Francija in Italija.

Po podatkih Evropske agencije za okolje letala, ki povzročijo približno 2,5 odstotka svetovnega onesnaženja, zaradi katerega se segreva planet, izpustijo v povprečju skoraj petkrat več toplogrednih plinov kot vlaki. Letalstvo je bilo med letoma 2009 in 2019 najhitreje rastoči vir emisij toplogrednih plinov v Evropi, saj se je po podatkih Greenpeacea v desetletju povečalo za 29 odstotka.

Letalske družbe v EU so oproščene plačevanja davka na kerozin, medtem ko železnice nimajo podobnih oprostitev za energente. Na 79 odstotkih od 122 analiziranih linij opravljajo lete nizkocenovne letalske družbe. Nizkocenovni prevozniki se pogosto hvalijo z novejšimi flotami letal in okolju prijaznejšimi letali, toda njihova eksponentna rast je glavni del problematičnega širjenja letalstva, je za CNN lani povedal Matteo Mirolo, strokovnjak za letalsko politiko pri skupini Transport & Environment. Lorelei Limousin, Greenpeaceova višja vodja kampanje za podnebne spremembe v EU, pa opozarja: "Letalske družbe imajo nezaslišane davčne ugodnosti. Letala onesnažujejo veliko bolj kot vlaki, zakaj torej spodbujamo uporabo letal?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta