Po zagrebški Paradi ponosa skupina obritoglavcev verbalno in fizično napadla udeležence. "To je bilo nasilje in sovraštvo"

05.07.2021 12:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagreb v soboto.
EPA

Dvajseta zagrebška Parada ponosa minulo soboto se je začela z novim županom Tomislavom Tomaševićem v prvih vrstah, končala pa z verbalnimi in fizičnimi napadi na LGBT-skupnost.

Huligani so napadli tudi njihovo novinarko, medtem ko je opravljala svoje delo, je poročal portal 24sata.hr. 

Za največji napad pa je ocenjen incident pri zgradbi državnega arhiva, kjer so se mladi udeleženci po povorki spontano zbrali. Skupina mlajših moških jim je vzela mavrično zastavo ter jo zažgala, nato pa so huligani začeli zbrane, ki so jim hoteli zažig preprečiti, napadati še fizično.  

Eden od napadenih je za 24sata.hr povedal, da se tam zberejo skoraj vsak vikend. Do zdaj brez najmanjših težav, kaj šele incidentov ali diskriminacije. 

Tokrat pa, je povedal, provokacije, klici, češ, kakšno zastavo imaš, peder, in to iz skupine v črno oblečenih obritoglavcev. Spremljevalke homofobnih moških so fizično napadle ostala zbrana dekleta ... Vzeli so jim zastavo, eden od provokatorjev je fanta, ki je govoril za hrvaški portal, tudi udaril. Najhuje jo je skupil fant, ki je hotel dobiti zastavo nazaj. Končal je s poškodbami glave. 

Policija je prišla kmalu, toda reagirala ni takoj, pravi sogovornik 24sata, ki pa je zadovoljen s tem, kako je potekala prijava na policijski postaji. "Nekajkrat sem že doživel nasilje iz sovraštva, a ga je policija zdaj prvič tako okarakterizirala," je povedal. Prepričan je, da imajo policisti tokrat dovolj materiala in izjav prič, torej dokazov, da ne bo ostalo le pri motenju javnega reda in miru in bo kaznovan dogodek nasilja in sovraštva, usmerjen v LGBT-populacijo.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta