(FOTO) Parada ponosa po dveletnem premoru spet v Mariboru, opozorila tudi o razmerah na Madžarskem in diskriminaciji pri nas

A.L., ALA
26.06.2021 14:56
V Mariboru je danes, po dveletnem premoru, potekala druga Parada ponosa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Danes, od 16. ure naprej, se je Maribor počasi začenjal odenjati v mavrične barve. Geslo današnjega dogodka je bilo: "Zate. Zame. Za nas." Udeleženci so se zbrali na Trgu svobode, prostovoljci so jim razdelili zapestnice in promocijski material. "Enakopravne_i pod mavrico," "malo sem topli," "moja edina izbira je biti jaz," je bilo videti napise na transparentih. Organizatorji so, kot so povedali, razdelili 300 zapestnic, udeležencev je bilo več sto.

Saso Bizjak

Okrog 17. ure so se, opremljeni s transparenti in zastavami, sprehodili proti Trgu Leona Štuklja, nadaljevali po Gosposki ulici in se vrnili nazaj na izhodiščno točko. Med sprehodom je bilo slišati je številne vzklike. Sledili so govori predstavnikov politike in drugih predstavnikov naklonjenih organizacij. 

Saso Bizjak

Zraven govorcev, ki so opozarjali na razmere skupnosti LGBTQIA+, je za kulturni vložek poskrbela tudi mlada glasbenica in maturantka Veronika Kašman, ki je zapela dve pesmi – Shallow in avtorsko skladbo Brez tebe.

Častni pokrovitelj Parade ponosa v Mariboru je bil župan mestne občine Maribor Saša Aresnovič, ki se parade sicer ni udeležil, je pa bilo videti predstavnike politike, med drugimi predsednico Socialnih demokratov Tanjo Fajon, poslanca Franca Trčka in poslanca Levice Boštjana Koražijo. Prvič je Parado ponosa podprla tudi Univerza v Mariboru, kot je v govoru dejal prorektor univerze dr. Urban Bren, je prvič, da je katera koli slovenska univerza podprla gibanje LGBTQIA+.

Saso Bizjak
Saso Bizjak

"Na univerzi ni prostora za homofbijo, transfobijo in dejanja, ki so usmerjena proti manjšinam," je bil jasen predstavnik univerze, ki je sicer tudi javno povedal, da se je Parade udeležil s svojim partnerjem.

Z izvedbo so bili zadovoljni tudi organizatorji Parade ponosa Maribor. "Veseli smo, da se je je udeležilo toliko ljudi, saj nam niso bili naklonjeni ne ukrepi, niti včerajšnji praznik. Minila je brez večjih motečih dejavnikov, vzdušje je bilo odlično," je za Večer vtise strnila organizatorka Doris Špurej.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta