Plebiscitni dar za manjšino

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
08.10.2020 17:15

Avstrija je pred stoto obletnico plebiscita vsem šestim svojim manjšinam podvojila letne podpore na skoraj osem milijonov evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastjan Trampusch, odgovorni urednik Novic, še ne ve, če bo kaj plebisitnega daru kanilo tudi manjšinski tednik, ki izhaja v Celovcu.
Boris Jaušovec

Avstrijska vlada je sprejela odločitev, da ob stoti obletnici koroškega plebiscita deželi Koroški nameni plebiscitni dar v višini štirih milijonov evrov. Hkrati je vlada na Dunaju odločila, da bo podvojila sredstva za podporo vseh šestih narodnih skupnosti v Avstriji. Te bodo sedaj znašale 7,9 milijona evrov, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Koroški Slovenci naj bi tako za svojo dejavnost dobili letno poslej 2,3 milijona evrov. Plebiscitni dar, ki je enkraten, pa naj bi na avstrijskem Koroškem namenili dvojezičnim občinam ter še slovenski manjšini, da ohrani svojo kulturo in jezik. Na kakšen način bodo denar delili, za zdaj ni znano, pripominja slovenska tiskovna agencija STA.

Avstrijska ministrica, pristojna za manjšine, Susanne Raab je o podvojitvi podpor manjšinam dejala, da gre za "mejnik", ki odraža "močan signal" zvezne vlade o velikem pomenu narodnih skupnosti v Avstriji in je izraz "zgodovinske odgovornosti". V Avstriji so priznane manjšine koroški in štajerski Slovenci, gradiščanski Hrvati. Madžari na Gradiščanskem in na Dunaju, Čehi in Slovaki na Dunaju ter Romi na Gradiščanskem. 

V prvih odzivih so predstavniki krovnih manjšinskih organizacij - Bernard Sadovnik za Skupnost koroških Slovencev in Slovenk, Manuel Jug za Zvezo slovenskih organizacij - z gesto dunajske vlade zadovoljni. Doslej je namreč Slovenija bolj podpirala slovensko govoreče avstrijske državljane, namreč v razmerju dva proti ena. Vesel je tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko. Vendar podari, da je se višina podpor manjšinam v Avstriji ni povišala že vse od leta 1995: "Ob letošnjih obletnicah, 65 let od podpisa Avstrijske državne pogodbe, 75 let od konca vojne in 100 let od plebiscita, je bil že skrajni čas." Menil je še, da je to le prvi korak. Sedaj naj sledijo še sistemski koraki pri ureditvi in financiranju vzgoje ter izobraževanja, financiranju medijev in za temeljito reformo Zakona o narodnih skupnostih.

Odgovorni urednik Novic iz Celovca Sebastjan Trampusch pa nam je povedal, da Novice v tem daru še ne vidijo, da bo financiranje manjšinskega tednika sistemsko in dolgoročno urejeno: "Nam se bo podpora zvišala le, če bomo v to vključeni. Iz sklada za pospeševanje medijev smo letos z Dunaja dobili 20 tisoč evrov. Za normalno delovanje tednika, ki ima 2000 izvodov naklade in komaj dva redno zaposlena ter okoli deset rednih zunanjih sodelavcev, izhajamo pa na 20 straneh, bi letno za spodobno delo in razširjen tednik rabili pol milijona evrov. Iz Slovenije dobimo do 180 tisoč evrov letne podpore. Letos nam je Avstrija primaknila še 30 tisoč evrov izredne podpore zavoljo pandemije covida-19."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta