Orbanova oblast zamenjala tarčo: Na udaru vse bolj pravice istospolnih oseb

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
16.12.2020 15:22
Medtem pa politična skupina Evropska ljudska stranka (EPP) cinca pri odločitvi, ali izključiti iz svojih vrst poslanca Fidesza Deutscha. V igri tudi nemški interesi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropska ljudska stranka se kar ne zmore ločiti od Orbanove Fidesz.
Pool

Potem ko je parlamentarna Fideszova večina Viktorja Orbana zadnjih pet let uporabljala kot glavno tarčo za nabiranje priljubljenosti pri volivcih migrante, si je v tem, zdaj že iztekajočem se letu izbrala novo tarčo. To so istospolno usmerjeni in transspolne osebe. Torkovo sprejetje zakona in ustavnih dopolnil, po katerih istospolni par ne more posvojiti otroka, prav tako pa ni mogoče spremeniti ob rojstvu določenega spola, je le zadnja poteza in pika na i spremembam, s katerimi krčijo pravice in stopnjujejo diskriminacijo istospolnih oseb. Zato je David Vig, direktor organizacije Amnesty International na Madžarskem zadnjo potezo madžarskega parlamenta ocenil kot  "črn dan za madžarsko LGBTIQ skupnost in črn dan za človekove pravice". 

Že kmalu ob ponovnem prihodu na oblast leta 2011 je Orbanova Fidesz, ki se ves čas prikazuje kot branik krščanstva in zagovornica tradicionalne družine, spremenila ustavo, v kateri jasno piše, da je zakon zveza moškega in ženske, ki je "temelj družine in preživetja naroda". Pred dvema letoma so z odlokom prepovedali poučevanje študij spola na univerzah, Orban pa je oktobra izjavil, da naj "homoseksualci pustijo naše otroke pri miru", s čimer je, kot opozarjajo nevladne organizacije pa tudi predstavniki LGBTIQ skupnosti, na Madžarskem le še prilil olja na ogenj na razraščajočo se nestrpnost do predstavnikov te skupnosti. Homofobni, diskriminatorni zakoni pa so še dodatno prispevali k izseljevanju predstavnikov LGBTIQ skupnosti iz Madžarske. 

Po sveži dopolnitvi pa so zdaj v ustavi zakoličili, da je  "mati ženska, oče pa moški" ter da Madžarska "ščiti identiteto otrokovega spola ob rojstvu". Prav tako je z zakonom določeno, da lahko otroka posvojijo le poročeni pari, samski pa samo s posebnim dovoljenjem ministra, pristojnega za družine. S tem so istospolnim parom dejansko prepovedali posvojitev. Doslej je namreč lahko eden od partnerjev vlogo za posvojitev vložil kot samska oseba. Potrebo po tovrstnih spremembah je vlada utemeljila  s tem, da je treba zaradi "novih ideoloških procesov na Zahodu otroke zaščititi pred morebitnimi ideološkimi ali biološkimi vmešavanji". Ob tem dodajmo, da je med drugim avtor tradicionalnega ustavnega pojmovanja družine in vloge starševstva tudi donedavni evropski poslanec iz vrst Fidesz Jozsef Szajer. Slednji je pred tedni s tega položaja odstopil, saj ga je policija v Bruslju v času "lockdowna" aretirala na orgiji v družbi moških. Da je Szajer, goreč zagovornik tradicionalne družine - sicer je poročen in ima enega otroka - ter glasen nasprotnik pravic LGBT oseb, istospolno usmerjen, je bila javna skrivnost. 

In medtem ko Orbanova vlada v Budimpešti lomasti po pravicah manjšin, Evropska ljudska stranka, največja politična skupina v evropskem parlamentu, v Bruslju ne more in ne more zaključiti zgodbe o članstvu Fidesz. Slednji so članstvo v EPP za nedoločen čas zaradi spodkopavanja temeljev demokracije zamrznili že marca 2019. Danes pa naj bi v politični skupini na pobudo 30 poslancev s prvopodpisanim Avstrijcem Othmarjem Karasom odločali, ali iz nje izključijo madžarskega poslanca iz vrst Fidesza Tomasa Deutscha. Slednji je v začetku decembra na madžarski televiziji napadel mnenje vodje politične skupine Manfreda Webra, ki je kritiziral madžarsko nasprotovanje pogojevanju izplačil iz bruseljskih blagajn z vladavino prava. "Weber pravi, da se ti ni treba bati, če nimaš česa skrivati. Dobro se spomnim, da sta Gestapo in ÁVO (madžarska tajna služba v času socializma, op. p.) imela enak slogan," je dejal Deutsch. Slednji se je za izrečene izjave po poročanju bruseljskega Politica v torek Webru in prizadetim kolegom opravičil in pozval k umiritvi napetosti. Tekom današnjega dne pa so v javnost že pricurljale informacije, da naj bi se nemški poslanci iz vrst CDU zavzeli, da bi odločitev o izključitvi madžarskega poslanca preložili na čas po praznikih. Weber pa naj bi celo predlagal, da se Deutschu le odvzame določen čas za razprave.

Dober poznavalec dogajanja znotraj EPP je za Politico še pojasnil, da Nemci niso naklonjeni izključitvi Fideszovega poslanca, saj bi bili s tem neposredno ogroženi interesi nemškega gospodarstva na Madžarskem, saj da bi Orban izključitev vzel osebno in bi se maščeval. Ni pa tudi nepomembno, da je drugih 12 poslancev Fidesza v primeru izključitve Deutscha napovedovalo izstop iz EPP, s čimer bi se znižala njena glasovalna moč v evropskem parlamentu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta