Nova 9: S hitrim polnjenjem v dobre pol ure do polne baterije mobilnika

21.10.2021 15:33
Kako dolgo v praksi vzdrži baterija novega pametnega mobilnika proizvajalca Huawei, bomo morali preizkusiti na testu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Huawei nova 9 je mobilnik srednjega cenovnega razreda s priporočeno maloprodajno ceno 499 evrov.
Gregor Grosman

Podjetje Huawei je na Dunajskem sejmišču približno 700 zbranim novinarjem iz cele Evrope predstavilo pametne telefone serije nova 9, ki sodijo v srednji cenovni razred in se zanje pri nas že zbirajo prednaročila. Pametna ura Huawei Watch GT 3 pri nas še ne bo takoj na voljo, predstavljene omejene izdaje brezžičnih slušalk Huawei FreeBuds Lipstick, s katero ciljajo predvsem na nežnejši spol, pa prav tako svoji dragi ne boste mogli nastaviti pod božično drevo, saj naj bi k nam prišla šele v začetku prihodnjega leta.

Na predstavitvi v avstrijski prestolnici je predsednik podjetja Huawei Consumer BG za Srednjo in Vzhodno Evropo, Skandinavijo, Kanado in Turčijo, Derek Ju, zbranim razkril tudi zadnje poslovne rezultate. Podjetje je letos ustvarilo približno 43 milijarde evrov prihodkov, poslovni prihodki podjetja Huawei Consumer BG pa so v tem času dosegli 18,2 milijarde evrov. avgusta letos se je Huawei uvrstil na 44. mesto seznama Fortune 500, s tem se je izboljšal za pet mest, poslovna strategija za prihodnost pa zajema širitev mreže trgovin in vlaganje v razvoj. Kitajski proizvajalec je pred časom kot odgovor na odločitev ZDA, da kitajskega velikana uvrsti na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo poslovati, če nimajo posebnega dovoljenja, ustvaril svojo trgovino AppGallery za aplikacije za njihove mobilnike. Do te dostopajo uporabniki namesto Googlove PlayStore. Pri AppGallery so se pohvalili, da je bilo junija letos v njej že 165 tisoč aplikacij, prilagojenih delovanju s platformo HMS Core, zabeležili pa so več kot 730 milijonov mesečno aktivnih uporabnikov. 

Alternative Googlovim aplikacijam

Mobilne aplikacije Facebook, WhatsApp in Zoom so dostopne tudi na novih telefonih serije nova, nameščeni iskalnik Petal Search uporabniku ponudi povezavo, od koder si jih lahko prenesejo. Pomanjkljivost, ki jo predstavlja odsotnost Googlovih aplikacij, so skušali pri Huawei rešiti z alternativnimi storitvami za brskanje, zemljevide, iskanje in hranjenje podatkov v oblaku (Huawei Cloud, Brskalnik, Petal Search, zemljevidi Petal, Denarnica). Uporabniki si lahko naložijo Deezer, ki ponuja pretočno glasbo, na voljo je tudi Tidal. Delujejo TikTok, Snapchat, Tinder, Telegram, pa tudi Microsoftove pisarniške aplikacije. 

Za prebiranje elektronske pošte lahko uporabniki namesto Gmaila izberejo drugi odjemalec za pošto, še najbolj okrnjena je uporabniška izkušnja YouTube, ki prek brskalnika enostavno ne deluje dovolj dobro. Pri Huawei so izpostavili še, da so na voljo aplikacije vseh večjih bank in drugih finančnih ponudnikov, med njimi NLB Klikin, NKBM mBank@net, Intesa Sanpaolo Bank Mobile, Sparkasse m.Stik, mSberbank, mDBS, m LON, mBills.si, Valu. 

Napolnjen v dobre pol ure

Osrednja kamera mobilnika ima senzor z ločljivostjo 50-
milijonov točk z barvnim filtrom RYYB, tipalo pa je velko 1/1,56 palca.
Gregor Grosman

Proizvajalec želi pri mobilniku nova 9 med drugim prepričati s 120-herčnim zaslonom Original-Colour Curved Display, dolgo življenjsko dobo baterije in hitrim polnjenjem baterije z močjo 66 W. Telefon so opremili s sistemom kamer Ultra Vision, ki vključuje glavno kamero s 50 milijoni točk z barvnim filtrom RYYB in tipalom velikim 1/1,56 palca, 8-milijonsko kamero z utraširokim kotom ter 2-milijonskima globinsko in bližinsko kamero, katero se je motivu mogoče približati na razdaljo 4 centimetre. Prednja kamera, ki je predvsem namenjena sebkom, ima ločljivost 32 milijonov točk, tipalo pa je veliko 1/2,8 palca.

Izboljšali so tudi algoritem za nočne portrete Super Night Selfie, ki zmanjša digitalen šum in rekonstruira ozadje. Proizvajalec je izpostavil, da je tako s prednjo, kot zadnjo kamero mogoče snemati v temi in ločljivosti 4K. Stabilizacijo videa je prevzela umetna inteligenca. 

Mobilnik je debel 7,77 milimetra, ima 16,68-centimetrski (6,57-palčni) zaslon in je težek 175 gramov, baterija pa ima kapaciteto 4300 mAh. Zahvaljujoč prej omenjenemu hitremu polnjenju naj bi jo bilo mogoče napolniti v 38 minutah. Novo 9 poganja procesor Snapdragon 778G 4G. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta