Newyorška policija zaradi Trumpa v stanju pripravljenosti

STA, A.L.
21.03.2023 06:32
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V nasprotju s Trumpovimi trditvami, ameriški mediji sicer poročajo, da newyorška velika porota danes ne bo odločala o ničemer.

Trump je v soboto sporočil, da ga bodo danes aretirali in svoje podpornike pozval k protestom. Policija spremlja grožnje v skrajno desnih družbenih in drugih medijih, vendar za zdaj kredibilne grožnje še ni zaznala, prav velikega navdušenja za nemire, podobne tistim 6. januarja 2021, pa tudi ne.

Trumpa v New Yorku preiskujejo v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki Stormy Daniels za molk o njunem spolnem odnosu. Za to plačilo, s katerim naj bi Trump zlorabil sredstva za kampanjo, je bil obsojen njegov bivši odvetnik Michael Cohen, ki je izvršil plačilo in dejanje priznal v zameno za nižjo kazen. Cohen je sedaj ena od glavnih prič tožilstva.

Reuters

V ameriški zgodovini doslej predsednika ali bivšega predsednika še niso privedli pred sodišče in obtožili kaznivega dejanja. Tožilec Alvin Bragg naj bi Trumpa obtožil, da je Cohenu vrnil denar za plačilo Daniels in to kasneje skušal prikriti s ponarejanjem poslovnih podatkov. V najslabšem primeru bi Trumpu lahko grozila štiriletna zaporna kazen.

Ameriška ustava sicer obtožencem ali obsojencem, vključno z zaporniki, ne preprečuje osvojitve položaja predsednika ZDA. Če bi bil predsednik obsojen in zaprt, bi Trump poskrbel za največjo ustavno krizo v zgodovini države.

Na današnjem zborovanju republikancev v Orlandu je predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy novinarje obtožil, da so obsedeni s Trumpovo obtožnico. McCarthy je po Trumpovem pozivu k protestom predsednikom kongresnih odborov naročil, naj začnejo preiskovati tožilca Bragga.

Možna obtožnica v New Yorku je sicer le ena od groženj Trumpu s kazenskim pregonom. V Atlanti se tožilka še odloča, ali bo sprožila kazenski pregon bivšega predsednika in sodelavcev zaradi poskusov spreminjanja izida predsedniških volitev 2020. Posebni tožilec Jack Smith pa vodi dve preiskavi, ki se lahko končata s kazensko ovadbo, in sicer eno v zvezi z odtujitvijo zaupnih dokumentov iz Bele hiše, drugo pa glede spodbujanja k napadu na kongres.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta