zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

SVET

Nemčija odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini

STA, A.L.
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Berlin bo Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke.

"Cilj je, da hitro sestavimo dva tankovska bataljona s tanki leopard 2 za Ukrajino," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Hebestreit. Poleg tankov celoten nemški paket pomoči vključuje logistiko, oborožitev in vzdrževanje.

Pojasnil je, da bodo "zelo hitro" začeli usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo tankov, potekalo pa bo v Nemčiji.

"Ta odločitev sledi naši znani usmeritvi pomagati Ukrajini po najboljših močeh. Pri tem smo usklajeni na mednarodni ravni," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob objavi odločitve sporočil kancler Olaf Scholz.

Odločitev o dobavi tankov je danes sprejela nemška vlada, ob 13. uri pa bo kancler nagovoril tudi budnestag.

Tank tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko

Model tanka 2A6 je novejša in bolj izpolnjena verzija modela 2A4, katerih dobavo Ukrajini sta že napovedali Poljska in Finska.

Kijev skupaj z več zahodnimi državami, med drugim Poljsko, je že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana.

Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo še številne evropske države, skupno naj bi jih evropske države imele več kot 2000.

Tank tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko. S polnim dizelskim rezervoarjem prevozi približno 500 kilometrov in doseže hitrost do 68 kilometrov na uro. Tanki izstopajo po tem, da lahko na cilje na razdalji do pet kilometrov streljajo med premikanjem v vse smeri ter so razmeroma enostavni za vzdrževanje.

Po napovedih naj bi še danes dobavo svojih bojnih tankov Ukrajini napovedale tudi ZDA, in sicer tanke M1 abrams.

Kijev odločitev Nemčije glede leopardov pozdravil kot prvi korak

V Kijevu so pozdravili današnjo odločitev nemške vlade, da ukrajinskim silam dobavi bojne tanke leopard in da dovoljenje tudi drugim državam, da storijo enako. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je potezo Berlina označil za prvi korak in kot naslednjega omenil "tankovsko koalicijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prvi korak glede tankov je bil storjen. Naslednji korak je 'tankovska koalicija'. Potrebujemo veliko leopardov," je na družbenih omrežjih zapisal Jermak in namignil na pripravljenost tudi drugih zahodnih držav, med njimi Poljske in Finske, da Ukrajini pošljejo omenjene tanke.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?