SVET

Ukrajina kritična do neodločnosti zaveznic glede dobave leopardov

STA, A.L.
21.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ta "neodločnost ubija še več naših ljudi", je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak in zaveznice pozval k "hitrejšemu razmišljanju" o tej zadevi.

"Vsak dan odlašanja pomeni smrt Ukrajincev. Razmišljajte hitreje," je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika, potem ko se zahodnim zaveznicam na petkovem srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji ni uspelo dogovoriti o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini.

Vendar pa se bo razprava o tem najverjetneje nadaljevala, je ob robu srečanja dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in dodal, da se podpora, ki jo Ukrajini namenjajo druge države, vseskozi razvija.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je na srečanju izrazil prepričanje, da bodo zahodne zaveznice Kijeva uspele oblikovati koalicijo za dobavo leopardov Ukrajini. K dobavi omenjenih tankov so danes pozvali tudi zunanji ministri treh baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve.

Ukrajina namreč zaveznice že dlje časa prosi za dobavo nemških tankov leopard. Poljska in Finska, katerih vojski imata tanke leopard 2, sta izrazili pripravljenost za pošiljanja teh v Ukrajino. Vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?