Kitajska kot partnerica in tekmica

Slovensko delegacijo v Dubrovniku na vrhu o krepitvi sodelovanja med Kitajsko in evropsko šestnajsterico vodi premier Marjan Šarec, zraven je okoli dvajset slovenskih gospodarstvenikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajska gradnja mostu na Pelješac je najbolj viden simbol sodelovanja med Kitajsko in Hrvaško - gradbišče sta danes obiskala hrvaški premier Andrej Plenković in kitajski predsednik vlade Li Keqiang.
Str

Jutri se vrh premierov 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav, ki se jim je danes priključila še Grčija, s kitajskim predsednikom vlade Li Keqiangom po gala otvoritveni večerji, gostil je hrvaški premier Andrej Plenković, nadaljuje s plenarnim zasedanjem delegacij držav in poslovnim forumom. Na slednjem bo o tem, kako sodelovati na tako imenovani novi svilni poti iz Kitajske v Evropo, ki ji v Pekingu rečejo En pas, ena cesta, sodeluje in sklepa morebitne posle okoli tisoč gospodarstvenikov, med katerimi je več kot tretjina kitajskih.
Slovensko delegacijo vodi premier Marjan Šarec. Danes se je z Lijem sestal še pred uradno otvoritvijo "največjega politično-gospodarskega srečanja v zgodovini Hrvaške", kot poročajo na Hrvaškem. Po sestanku z Lijem in okoli 20 slovenskimi gospodarstveniki, ki so tudi prišli v Dubrovnik, je Šarec slovenskim novinarjem povedal: "Konkretno sodelovanje s Kitajsko že poteka, naj omenim zadnjo investicijo Hisensea v Gorenje. Kitajski sogovorniki so sami omenili Luko Koper, ki bi lahko bila njihova najkrajša pot na srednje- in vzhodnoevropska tržišča. Imamo tudi naše investicije na Kitajskem. Opozoril sem na težave Pipistrela, ki trajajo že leto, in dobil obljubo, da bodo zadeve pospešili. Sodelujemo pri koordinacijskem mehanizmu za gozdarstvo, ponudili pa smo jim še podobno sodelovanje v športu." Mimogrede, Kitajska bo organizirala zimske olimpijske igre leta 2022, slovensko znanje in uspehe v zimskih športih in tudi letnih pa zelo občuduje in ceni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta