Jean-Marie Paugam, Svetovna trgovinska organizacija: Česar ne plačamo mi, plača okolje

Klara Širovnik Klara Širovnik
03.04.2023 08:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jean-Marie Paugam, namestnik direktorja Svetovne trgovinske organizacije, na okrogli mizi v Berlinu (držeč mikrofon). Druga z leve je francoska ministrica za energetski prehod Agnes Pannier-Runacher.
Jean-Marie Paugam, namestnik direktorja Svetovne trgovinske organizacije, na okrogli mizi v Berlinu (držeč mikrofon). Druga z leve je francoska ministrica za energetski prehod Agnes Pannier-Runacher.
Kira Hofmann/BETD
Ko govorimo o energetski tranziciji, trgovanje, ki se je z globalizacijo razširilo po vsem svetu, največkrat dojemamo kot del problema. "Seveda drži, da je trgovanje del težave! Transport, ki ga generira trgovanje, je zelo velik emisijski onesnaževalec. Ta del je treba razogljičiti in tukaj ni debate. Pomorski transportni sektor je že zastavil določene cilje in podjetja po vsem svetu začenjajo investirati v razogljičenje," pravi Jean-Marie Paugam, namestnik direktorja Svetovne trgovinske organizacije, in nadaljuje, da (čeprav si želimo energetske tranzicije) ne gre pozabiti, da trgovanje odločno prispeva k učinkovitosti globalne ekonomije. "Trgovina bi morala delovati kot naravni spodbujevalec energetskega prehoda, saj povečuje trg, s promoviranjem ekonomije obsega pa znižuje cene investicij," doda.

Trgovinske politike bi morale biti uporabljene na način, da pospešujejo to tranzicijo. Vseeno pa ne gre spregledati, da so tarife v svetu pristranske v korist visoko intenzivnih ogljičnih dejavnosti, kar v praksi pomeni, da so izdelki blagovnih znamk obdavčeni manj kot "zeleni" izdelki. "To bi morali uravnotežiti. Do tega pa ne pride iz več razlogov," nadaljuje Paugam.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta