Generalni sekretar Nata svari pred najhujšo zimo za Ukrajino od začetka vojne

STA, A.L.
08.10.2024 19:58

Generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte je danes v Bruslju opozoril, da Ukrajino verjetno čaka najhujša zima od februarja 2022, ko se je v državi začela ruska invazija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Članice zavezništva je pozval, naj okrepijo svojo podporo Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rutte je ob tem napovedal, da se bo zaradi obsežnih ruskih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo na prihodnjem srečanju kontaktne skupine za obrambo Ukrajine v nemškem Ramsteinu zavzel za več vojaške pomoči Ukrajini.

"Nato mora in bo storil več za pomoč Ukrajini," je dejal. Ob tem je članice zavezništva pozval, naj še povečajo svoje obrambne izdatke, saj dva odstotka bruto domačega proizvoda po njegovi oceni očitno ne bosta zadostovala za dosego ciljev glede vojaške zmogljivosti.

Rutte, ki je položaj generalnega sekretarja Nata prevzel 1. oktobra, je priznal, da so razmere na bojišču težke, a poudaril, da ruska vojska za napredek, ki ga v zadnjem času dosega zlasti v regiji Doneck, plačuje visoko ceno - vsak dan več kot tisoč mrtvih ali ranjenih.

"Ukrajinci potrebujejo našo nadaljnjo podporo, to je popolnoma jasno. Potrebujejo jo zdaj in pozneje," je poudaril in pozdravil srečanje v ameriškem vojaškem oporišču v Ramsteinu, predvideno za soboto.

Ameriški predsednik Joe Biden je namreč za soboto sklical srečanje držav, ki zagotavljajo vojaško pomoč Ukrajini, a je pot v Nemčijo danes preložil zaradi orkana Milton, ki grozi ameriški zvezni državi Florida.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta