Rutte od Stoltenberga prevzel vodenje zveze Nato in zagotovil nadaljevanje podpore Kijevu

STA, Va
01.10.2024 08:16

Je že četrti Nizozemec na čelu zavezništva v 75-letni zgodovini vojaške zveze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mark Rutte (levo) prihaja, Jens Stoltenberg odhaja. 
Reuters

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte je danes od Norvežana Jensa Stoltenberga prevzel vodenje zveze Nato in med tremi prednostnimi nalogami zavezništva izpostavil nadaljnjo podporo Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo. Prav tako sta pomembna okrepitev kolektivne obrambe in odvračanja ter sklepanje partnerstev po svetu, je dejal.

57-letni Rutte je v okviru posebnega zasedanja Severnoatlantskega sveta od Stoltenberga prevzel vodenje 32-članskega zavezništva. Stoltenberg je ob tem svojemu nasledniku simbolično predal tudi kladivo za vodenje sej.

Ob prihodu na sedež Nata v Bruslju, kjer je potekala predaja poslov, je novi generalni sekretar med tremi prednostnimi nalogami zavezništva izpostavil nadaljnjo podporo Kijevu pri soočanju z rusko agresijo. "Zagotoviti moramo, da bo Ukrajina prevladala kot suverena, neodvisna in demokratična država," je povedal.

""Ena stvar se zagotovo ne bo spremenila: da branimo naše ljudi, naše narode in vrednote"

Prav tako pa sta po Ruttejevih besedah pomembni drugi dve prednostni nalogi. Ena od teh je okrepitev odvračalne in obrambne drže Nata, pri čemer je treba za obrambo nameniti več proračunskih sredstev. Tretja prioriteta je poglobitev partnerstev s tretjimi državami.

"Ena stvar se zagotovo ne bo spremenila, to je Natovo osnovno poslanstvo, da branimo naše ljudi, naše narode in seveda vrednote," je še povedal ob prihodu na sedež zavezništva.

Svojemu predhodniku se je zahvalil za uspešno vodenje zavezništva v zadnjih desetih letih in za prijateljski odnos, ki sta ga začela graditi leta 2010 kot premierja svojih držav na vrhu Nata v Lizboni. Poudaril je, da je predaja vodenja v zadnjih mesecih potekala brezhibno.

Stoltenberg o nasledniku: Ima zelo cenjene veščine

Zdaj že nekdanji generalni sekretar Stoltenberg je izrazil prepričanje, da zavezništvo pušča v varnih rokah. "14 let je bil premier, vodil je štiri različne koalicijske vlade, tako da ve, kako sklepati kompromise in iskati konsenz. To so veščine, ki so tu na Natu zelo cenjene," je v izjavi ob skupnem prihodu na sedež Nata v belgijski prestolnici povedal o svojem nasledniku.

Zvezo 32 evropskih in severnoameriških držav Rutte prevzema v času naraščajočih napetosti v svetu, vključno z vojno na evropski celini. Na nadaljnjo podporo zavezniških držav Ukrajini, pa tudi vlogo ZDA v Natu, bi lahko pomembno vplival rezultat ameriških predsedniških volitev čez nekaj več kot mesec dni.

Novega generalnega sekretarja morebiten vpliv izida volitev v ZDA na enotnost v zavezništvu ne skrbi. Dodal je, da zelo dobro pozna tako republikanskega kandidata Donalda Trumpa kot demokratsko kandidatko Kamalo Harris in da bo lahko sodeloval z obema.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta