Pred konferenco o Ukrajini na Hrvaškem: Zakaj se Zelenski ne želi srečati z Milanovićem?

Jon Knez Jon Knez
08.10.2024 17:43

Hrvaški premier Plenković je na vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa povabil srbskega predsednika Vučića, ne pa tudi njegovega hrvaškega kolega Milanovića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napetostim med Milanovićem in Plenkovićem ni videti konca. 
Profimedia

Jutri bo v Dubrovniku vrh Ukrajina-Jugovzhodna Evropa, ki ga gosti hrvaški premier Andrej Plenković. Poleg voditeljev držav in vlad jugovzhodne Evrope - tam bo, kot smo poročali, tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar - pride v Dubrovnik tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. To bo njegov prvi obisk na Hrvaškem, odkar v Ukrajini divja vojna. Evropsko komisijo bo zastopala njena podpredsednica in domačinka Dubravka Šuica

Konferenco so sklicali na željo Zelenskega, o čemer se je s Plenkovićem dogovoril aprila, po zmagi HDZ na parlamentarnih volitvah. To bo tretja taka konferenca, prejšnji sta bili v Grčiji in Albaniji.  Voditelji bodo ob koncu vrha sprejeli Dubrovniško deklaracijo, o njeni vsebini pa se bodo dogovorili med pogajanji. Sicer pa bodo liderji govorili o nadaljnji podpori Ukrajini v vojni proti Rusiji, mirovnem načrtu Zelenskega, pa tudi o širitvi EU, Zahodnem Balkanu, vzhodni Evropi in varnosti.

Volodimir Zelenski prvič od začetka vojne v Ukrajini prihaja v Hrvaško.  
EPA

Slovenija bo, kot so napovedali v uradu predsednice, ponovno izrazila podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Plenković in Zelenski bosta podpisala tudi bilateralni sporazum o še večji podpori Hrvaške Ukrajini, predvsem glede humanitarne pomoči in sankcioniranja vojnih zločinov, s čimer ima Hrvaška izkušnje iz domovinske vojne. 

Na konferenco pa hrvaška vlada ni povabila predsednika Zorana Milanovića. Reški časnik Novi list, ki se sklicuje na vire iz Banskih dvorov, piše, da ga vlada ni povabila tudi na izrecno prošnjo Zelenskega. Čeprav obsoja rusko agresijo, je bil Milanović namreč večkrat kritičen do vojaške podpore Zahoda Ukrajini. Povabilo na vrh pa je prejel srbski predsednik Aleksandar Vučić, čeprav je Rusiji veliko bližje kot Milanović, vendar ga v Dubrovnik ne bo. 

Vučića v Dubrovnik ne bo, saj je v Hamburgu na konferenci pri nemškem kanclerju Olafu Scholzu.  
Reuters

Razlog, da Milanović ni bil povabljen, utegne biti tudi, da je prejšnji teden nasprotoval sodelovanju hrvaških vojakov v Natovi misiji varnostne pomoči in usposabljanja za Ukrajino (NSATU). "Kot vrhovni poveljnik hrvaške vojske ne bom dopustil sodelovanja Hrvaške v misiji, ki lahko škoduje nacionalnim interesom Hrvaške," je izjavil. Dejal je tudi, da vojni ni videti konca, in pozval k zagotavljanju čim večje humanitarne pomoči. 

Plenković je Milanovića, s katerim sta v zelo hladnih odnosih, obtožil politikantstva in manipulacij, saj da Hrvaške s sodelovanjem v misiji ne bi vpletli v vojni konflikt. "In to govori pred prihodom Zelenskega v Dubrovnik. Gre za resno deviacijo naše zunanjepolitične strategije." Spomnil je tudi, da Milanović julija na vrhu Nata v Washingtonu ni nasprotoval sodelovanju Hrvaške v misiji. 

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta