(FOTO in VIDEO) Pretresljivi posnetki neurij nad Nemčijo in Belgijo, umrlo več kot 50 ljudi, več deset jih še pogrešajo

STA, A.L., M.R.
15.07.2021 10:36
V hudih neurjih na zahodu Nemčije je umrlo najmanj 58 ljudi, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile nemške oblasti. Več ljudi še pogrešajo, razmere pa ostajajo napete. Največ mrtvih je v deželi Severno Porenje-Vestfalija, 30, v sosednji deželi Porenje-Pfalška je umrlo najmanj 19 ljudi. Iz Belgije medtem poročajo o štirih mrtvih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Daleč največ mrtvih v Severnem Porenju-Vestfaliji je v okraju Euskirchen, kjer so jih doslej našteli 15. Še dve smrtni žrtvi sta bili v Kölnu in še tri v kraju Rheinbach blizu Bonna.

Schuld
Reuters
Schuld
Reuters

V zvezni deželi Porenje-Pfalško je najhuje v okraju Ahrweiler, kjer so doslej našteli najmanj 18 mrtvih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tam so se v kraju Schuld v celoti porušile štiri hiše, še dve pa deloma. Več zgradb je zelo nestabilnih.

Gre za nizko gorato območje Eifel, ki sega v omenjeni zvezni deželi in na vzhod sosednje Belgije. Tu že več dni beležijo močne padavine, ki se bodo po navedbah meteorologov nadaljevale vsaj še v petek. Nevarnost novih poplav zato ostaja velika. Vodostaji Rena, Mosla in manjših rek na območju Eifla, Porenja in Sauerlanda so nevarno visoki.

Schuld
Reuters

Pri reševanju sodelujejo tudi nemški vojaki z oklepnimi vozili in helikopterji. Trenutno jih je na prizadetih območjih okoli 500. Med drugim pomagajo čistiti ceste, evakuirati prebivalce domov za ostarele in ponovno vzpostaviti oskrbo z elektriko.

EPA
EPA

Ministrska predsednica dežele Malu Dreyer je v nagovoru deželnim poslancem ocenila, da so priča katastrofi, kakršne doslej še niso doživeli, čeprav so imeli že več poplav. Razsežnosti tokratne nesreče so izredne, je izpostavila. "Imamo mrtve, imamo pogrešane, imamo številne, ki so še v nevarnosti," je dejala.

Schuld
Reuters

Ministrski premier Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet je danes obiskal najbolj prizadeta območja v deželi, med drugim mesto Altena, kjer je v sredo umrl gasilec in je še vedno v veliki meri odrezano od sveta. Kot je poudaril, so razmere preveč grozljive, da bi jih uporabil za fotografiranje. Prizadetim je obljubil vso pomoč.

Oblasti so že zvečer razglasile opozorilo pred močnim deževjem na območju. Gasilci in civilna zaščita so razdelili številne protipoplavne vreče. Še vedno obstaja nevarnost poplav.

Schuld
EPA
EPA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, sicer Nemka, je prizadetim v Nemčiji, pa tudi Belgiji, Luksemburgu in na Nizozemskem, že obljubila tudi pomoč unije.

Schuld
EPA
Schuld
EPA

Dve žrtvi tudi v Belgiji

Z vzhoda Belgije medtem zaenkrat poročajo o najmanj štirih mrtvih, navedbe belgijske tiskovne agencije Belga navaja dpa. Vsa trupla so našli v okraju Verviers. Ni povsem jasno, ali sta v te štiri všteta tudi dva mrtva, o katerih so poročali že zjutraj.

Verviers v Belgiji
EPA
Verviers
EPA

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta