(REKLI SO) Lahko si zamislimo celo bližnjo prihodnost, ko bo levica Logar

DR
25.10.2024 16:14

Sociolog dr. Jože Vogrinc v kolumni v Mladini o strankarskem prostoru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Logar 
Sašo Bizjak

"Anže Logar je samopromocijo v sredino na naslednjih državnozborskih volitvah v Sloveniji izpeljal z razglasitvijo stranke Levica za skrajno levo, 'antisistemsko'. /.../ Meje političnega spektra vseh zadnjih 50 let drsijo na desno. Če naj samostojno presojamo dejansko politiko strank, potrebujemo merilo, ki ni odvisno od trenutne sestave sil v parlamentu. Zavrniti moramo merilo, ki izhaja iz nasprotja med zmernim in skrajnim. To je toliko nujneje, ker tudi mediji in politiki, ki sami sebe uvrščajo na levico, nepremišljeno uporabljajo za merilo nasprotje zmerno: skrajno. Branijo Levico, da je vendar zmerna, saj sprejema veljavna načela igre v parlamentarni demokraciji. A kaj nam to merilo pove? Med mnogimi levičarji sta pravila igre sprejemala tretja potnika Blair in Pahor, vendar pa tudi grška Siriza in pred 51 leti v državnem udaru umorjeni demokratično izvoljeni predsednik Čila Allende. 

Žal se je treba za hip vrniti k Logarju. Trditi, da je antisistemska stranka, ki s socialno usmerjenimi ukrepi blaži liberalistično naravnanost Golobove koalicije, je nelogično. Zgovorno pa je, da Logar ne opazi ničesar antisistemskega ali skrajnega na svoji desni, od koder zdaj sili v sredino. /.../

Jože Vogrinc
Tit Košir

V kontekstu EU so liberalci že levica. V Franciji lahko desna vlada, ki jo je postavil Macron, sprejema ukrepe samo s tiho podporo Nacionalne fronte. V francoskem kontekstu so na levici vsi, ki ne sprejemajo prikritega sovladanja skrajne desnice. Tako lahko morda v Sloveniji Logar z drugimi sredinci kmalu sestavi vlado, v kateri ne bo Levice. Glede na vztrajno fašizacijo javnega mnenja si lahko zamislimo celo bližnjo prihodnost, ko bo levica Logar." 

 

Vir: Mladina

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta