(FOTO) Na Lentu bo tudi na ogled: Kako je 12-letni Gal z dedkom obnovil razpadajočo maketo mariborskega gradu

Jana Juvan Jana Juvan
27.10.2024 02:20

Poleti sta Gal Kuhar in njegov dedek obnovila in izpopolnila maketo mariborskega gradu. V počitniškem tednu bo na ogled v vrtnarski delavnici na Lentu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gal Kuhar ob maketi mariborskega gradu.
Andrej Petelinšek

Vse se je začelo, ko sta brata Gal in Luka Kuhar raziskovala razpadajočo hišo v njihovi soseščini v središču Maribora. Fantovska radovednost ju je pripeljala do odkritja stare lesene makete mariborskega gradu. Galu je nemudoma zbudila pozornost, čeprav sprva ni vedel, za katero stavbo gre. "Že pred tem sem rad ustvarjal, želel sem narediti maketo naše počitniške hišice," razloži Gal, ki ima, kakor večina potomcev, strast do ustvarjanja z lesom, ki jim jo je predal njegov ded Jože Kuhar. In tako se je letos, dve leti po zanj zanimivi najdbi, ko se je 12-letnik med poletnimi počitnicami dolgočasil, spomnil, da bi maketo obnovil.

Andrej Petelinšek

Šele ko jo je opral, se mu je posvetilo, kaj to v resnici je. Dedka, velikega ljubitelja lesa in umetnosti, ni bilo treba dolgo prepričevati. In tako sta dober mesec vsak dan prebila skupaj v njegovi rezbarski delavnici, najprej načrtovala, nato pa rezljala, pilila, lepila in barvala neskončno število delčkov, ki so se nato zložili v popolno repliko. Kakšen manjkajoči košček sta ustvarila s 3D-tiskalnikom, nam pove mladi ustvarjalec.

V takšnem stanju sta brata Kuhar našla maketo gradu.
Osebni Arhiv

Tudi očeta Miho Kuharja, industrijskega oblikovalca, ki s sestro Tino, krajinsko arhitektko, vodi vrtno delavnico Dandelion na Lentu, ljubezen do narave in ustvarjanja, ni preskočila. Na spletu je izbrskal načrt mariborskega gradu, da sta ded in vnuk lahko ustvarila natančno maketo, v merilu 1:100. Nekajkrat sta odšla na teren in si grad ogledala v originalni podobi. Maketa, ki sta jo dograjevala, je najbrž nastala pred kakšnimi 50 leti. Gospod, za katerega menijo, da jo je izdelal, ne živi več, njegovi potomci pa so v tujini. Imel je modelarsko delavnico v lesenem paviljonu v Maistrovi ulici. Že na originalni maketi se je videlo, da sta jo delala vsaj dva ustvarjalca, vidna sta dva stila, razloži Miha Kuhar.

"Ko se je tisto, kar sem našel in opral, posušilo, je vse razpadlo na prafaktorje. Zato sva morala najprej razmisliti, kaj je kam sodilo, in potem sva dodajala delčke, ki so manjkali, bili zlomljeni ali bilo napačne velikosti. In nastala je maketa," skromno razloži Gal. Oče doda, da je bil v najslabšem stanju sprednji, baročni del, ki je poln detajlov. Dela, kjer je danes vhod v grad, sploh ni bilo. Bil pa je recimo balkonček, ki ga danes na gradu ni, a sta ga ohranila. Kot tudi nekaj oken, ki pa so v načrtu, zato sta se odločila, da se bosta držala prvotne zamisli in ne sedanjega videza gradu.

Med nastajanjem makete. 
Osebni Arhiv

Tudi določanje pravih odtenkov fasade, strehe in detajlov na maketi jima je vzelo precej časa, pove Gal. Zanj je bilo to najtežje. Na koncu je očeta prosil, da napelje električno razsvetljavo, s čimer je maketa dobila dodatno čarobnost. Ponosni ustvarjalec se je odločil, da bo maketo pokazal vsakomur, ki bi ga zanimala. Razstavljena bo v vrtni delavnici na Lentu, in sicer naslednji teden, med šolskimi počitnicami. Odprto imajo vsak delovnik med 9. in 17. uro, ob sobotah med 9. in 14. uro, ob nedeljah in praznikih je zaprto.

Galov oče Miha je v maketo napeljal še elektriko tako da je videti tudi v mraku zelo avtentično.
Andrej Petelinšek

Projekt je Galu dal zagon, da bo ustvarjal še naprej. Makete ne bi bil pripravljen prodati, saj ima poleg okoli 300 delovnih ur, vloženih vanjo, zanj veliko čustveno vrednost. Bi jo pa posodil Pokrajinskemu muzeju Maribor, če bi ga zanimala.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta