Draghiju je vseeno

Italijasnki ministri so soglašali s premierovim predlogom,
da vlada zahteva glasovanje o zaupnici v zvezi z reformo prostega trga. Toda v parlamentu bodo zagotovo
složno glasovali za zaupnico, vendar zakaj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edino premieru Mariu Draghiju je vseeno, ali njegova vlada pade.
Massimo Percossi

Italija na robu vladne krize? Ne zares! Zgodilo se je, ko je premier Mario Draghi minuli četrtek sklical nujno sejo vlade. Ministre pisane koalicije je opozoril, da ima vsega dovolj, da Italija tvega izgubo evropskega denarja, ker v parlamentu zavlačujejo s sprejetjem reform, ki jih od Italije zahteva Evropska komisija, predvsem reforme za zagotovitev proste konkurence. Dodal je, da on ne bo kandidiral na prihodnjih volitvah in da ne pripada nobeni stranki. Z drugimi besedami, on vlade ne potrebuje, Italija pa je potrebovala njega in ga poklicala. Lahko mirno ostane doma.

Vladna seja je trajala samo 15 minut. Ministri so soglašali s predlogom, da vlada zahteva glasovanje o zaupnici v zvezi z reformo prostega trga. In poslanci in senatorji bodo zagotovo složno glasovali za zaupnico. Pred nedavnim sprejeta reforma parlamenta namreč določa, da bo po prihodnjih volitvah 40 odstotkov poslancev in senatorjev manj. To pomeni, da skoraj polovica sedanjih parlamentarcev ne bo več izvoljena, parlamentarne plače pa so baje najvišje v Evropi. Poleg tega javnomnenjske raziskave napovedujejo, da bo skrajno desna opozicijska stranka prejela največ glasov, okoli 22 odstotkov. Zato si nihče v vladni koaliciji ne želi predčasnih volitev.

Napetost med strankami je velika tudi zaradi bližajočih se lokalnih volitev 12. junija. Volili bodo v 978 občinah, med njimi v nekaterih velikih mestih, Genovi, Padovi, Palermu in Veroni. Čeprav gre za delne volitve, bodo pomemben edini pokazatelj trendov pred parlamentarnimi volitvami naslednjo pomlad. Zato v zadnjih tednih skoraj vse stranke norijo, še zlasti v zvezi z ukrajinsko krizo. Osrednje vprašanje je povezano s pošiljanjem orožja Ukrajini. Po izbruhu krize je parlament skoraj soglasno, s podporo vseh strank, pooblastil vlado, da pošilja orožje Ukrajini. Pooblastilo velja do konca leta.

Toda zdaj so se nekatere stranke začele puntati, saj javnomnenjske raziskave kažejo, da skoraj 60 odstotkov Italijanov nasprotuje pošiljanju orožja. Velika trenja so v Gibanju 5 zvezd, ki je dejansko razdeljeno na dva tabora. Lider Giuseppe Conte, nekdanji predsednik vlade, nasprotuje pošiljanju orožja, vodja ministrov tega gibanja zunanji minister Luigi Di Maio pa sprejeto odločno zagovarja. Proti pošiljanju orožja je voditelj Lige Matteo Salvini. Silvio Berlusconi je šel še dlje in predlagal, naj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sprejme zahteve Vladimirja Putina. Vmes pa si je premislil in že v petek podprl vlado in njeno vsestransko pomoč Ukrajini. Zanimivo je, da poleg Demokratske stranke pošiljanje orožja odločno zagovarja skrajno desna opozicijska stranka Bratje Italije.

Potem so tu še malenkostni interesi. Reforma določil proste konkurence zadeva tudi odvzem monopola nad italijanskimi plažami, ki jih imajo v zakupu koncesionarji. Interesi so veliki, gre za tisoče delovnih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta